Dags för Elib att sänka priset – eller hur löser vi e-bokskrisen på biblioteken?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:22 november, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Artikel i Metro som sprids vidare via TT idag.

“E-böckernas ökade popularitet ställer till ekonomiska problem för många bibliotek, som måste betala 20 kronor för varje lån.”

Det är ingen nyhet i sig. Förlagen får 10 kr för varje e-boksutlåning, Elib tar 10 kr. (Eller är det möjligen så att staten tar några kr i moms också?) Rätt eller fel kan man förstås diskutera. Men helt klart är att tiden är kommen för att lösa problemet, det blir ohållbart för biblioteken när det kostar 20 kr att låna ut en e-bok idag då volymerna ökar. Samtidigt behöver förlagen kompenseras på något sätt.

Som förläggare får du ju betalt om biblioteket köper in ett exemplar (eller ibland flera) av en pappersbok. Sedan får författaren biblioteksersättning som kommer från statliga medel, under en krona per utlåning. Men med en e-bok är det bara ersättning per utlån. Samtidigt blir det orimligt om ett bibliotek skulle låna ut en bok 100 ggr och betala 2000 kr för det. Att börja med inköp av e-böcker skulle också bli fel, då hade urvalet e-böcker på biblioteken blivit väldigt begränsat.

Kanske är det helt enkelt dags för Elib att börja sänka sin avgift, i alla fall på biblioteksutlåningarna? Och kanske det är dags för politikerna att börja fundera över hur biblioteksersättningen ska se ut för e-böcker? För vad jag vet räknas inte dessa utlåningar in i statistiken för författarnas ersättning, eller?

Du kan självklart låna mina böcker i serien InnebandyPiraterna som e-bok på biblioteket. Eller köpa på någon av nätbokhandlarna. Både som e-böcker och pappersböcker.

Fortsätt läsaDags för Elib att sänka priset – eller hur löser vi e-bokskrisen på biblioteken?