Emellanåt tycker jag att det tar för lång tid. Alltså idén som föddes sommaren 2010 och som blev till Hoi Förlags start i oktober-november 2010.
Vi ville förändra bokbranschen i grunden. Ut med den gamla traditionella modellen med förlagen som riskkapitalister som investerar i böcker och hoppas på att två av tio titlar ska ge så mycket överskott att det betalar förlusterna på övriga. Ut med en modell där förlaget tar största delen av vinsten och författarna likväl har gjort den största investeringen när man räknar tiden som läggs på skrivande och andra aktiviteter.
In med en modell där författaren investerar även pengar för att därigenom kunna ta en större del av vinsten. Men också där författaren därigenom är med och delar risken tillsammans med förlaget. Målet är en win-win-situation där båda parter har incitament att jobba lika mycket med varje bok.
Fyra år senare har vi faktiskt åstadkommit rätt mycket. När Svensk Bokhandel igår presenterade listan över de snabbast växande förlagen i Sverige fanns Hoi med på sjätte plats. Och då gäller det alltså omsättningssiffrorna 2013 jämförda med 2012 där vi hade +87 procent. Jag vet inte hur det gått för de övriga förlagen på listan under 2014 men Hoi fortsätter växa. Exakt hur mycket vet vi först efter att julhandeln avslutats. Under den närmsta månaden säljs det nämligen mer böcker i Sverige än under någon annan tidsperiod på året. Vi hoppas nå tio miljoner i årsomsättning.
En annan milstolpe som visar vad vi faktiskt har levererat är att vi efter kvartalsavräkningen för tredje kvartalet 2014 har genererat över fem miljoner kronor i royalties till förlagets författare sedan starten. Just det, värt att notera är att vi betalar ut royalty till våra författare fyra gånger per år, efter varje kvartal. Läste i en artikel i Svensk Bokhandel att en förläggare påpekade att 2014 påverkades av royaltyutbetalningar (för 2013 års försäljning). Det är alltså många svenska förlag som nu under hösten, samtidigt som vi betalade ut royalty för kvartal 3, betalar ut royalty för 2013. Om man nu ska jämföra författarvillkor.
Vi har fått ett par konkurrenter som kopierat hela eller framför allt delar av vår modell. Sen ska man ärligt vara medveten om att hybridförlag funnits i mer än tjugo år, men ingen har talat om det öppet. Jag har under året fått höra flera exempel på hur förlag låtit författaren betala alla kostnader för utgivningen genom att de förbundit sig att köpa ut hundratals exemplar. Men utåt sett har man gett sken av att det är förlaget som investerat i författaren. Ingen har haft den transparens som präglar Hoi Förlag.
Det här ställer krav på oss att bli bättre och bättre. Det är en tuff expansion där vi hela tiden behöver rekrytera medarbetare och utveckla verksamheten för att hålla jämna steg med nya författare, fler titlar och ett antal kringprojekt (som boktugg.se). Och dessutom hålla avståndet till konkurrenter. Vi tävlar nu med de stora förlagen om att locka till oss etablerade författare. Mest är det här roligt, men emellanåt också påfrestande. Det jobbigaste är att jag vill att det ska gå fort eftersom jag ser den långsiktiga visionen och möjligheterna. Men allting tar längre tid än man tänkt sig.
Vi är inte nöjda och mätta. Vi ska fortsätta växa även 2015 och framåt. Vi har ett par spännande ess i rockärmen inför nästa år. Och en jäkla massa spännande böcker och författare att ge ut.
Min egen främsta utmaning just nu är att boka in fler signeringar före jul. Jag har faktiskt gett ut två böcker i år, båda på Hoi: Fem stjärnor för Färglösa och InnebandyPiraterna 4 (Fjärde säsongen). En signering om dagen borde jag egentligen ha som föredöme för alla andra på förlaget. Samtidigt som jag behöver skriva klart InnebandyPiraterna 5 som nu är planerad för utgivning i april/maj 2015.
Redan nästa vecka kommer en spännande nyhet kring mitt eget författarskap.