10 sätt att prokrastinera som författare
Prokrastinering (av latin procrastinare, av prefixet pro-, ‘framåt’, och crastinus, ’till morgondagen’, av cras, ‘i morgon’)eller uppskjutarbeteende (Wikipedia) är något som de flesta författare är duktiga på. Om man nu ska använda duktig om ett beteende som är negativt.
Riktigt framgångsrika författare prokrastinerar också, men sannolikt mer sällan. Eller så väljer de att prokrastinera andra saker än sitt skrivande, som städning och andra hobbies.
Alla har vi brist på tid, alla har vi samma mängd tillgänglig tid per dygn. Vi har olika mängder måsten, saker som inte kan väljas bort. Periodvis har jag problem med prokrastinering, helt enkelt för att jag håller på med alldeles för många saker samtidigt och prioriterar fel.
Redigering är något som tar emot för mig. I alla fall att börja med det, när jag väl kommer igång så känns det rätt skönt och roligt. Inte lika roligt som att skriva nytt, men ganska kul. Ändå hamnar det ständigt längst ner på priolistan.
Så idag prokrastinerar jag genom att lägga upp en lista på tio effektiva metoder för prokrastinering.
- Facebook – du går in för att kanske göra ett inlägg på din författarsida eller kolla hur ditt senaste inlägg går. Men snabbt scrollar du i flödet, hittar en intressant diskussion, läser alla kommentarer, gillar och i värsta fall svarar på en kommentar och hamnar i en diskussion och sedan flera. Och sedan är det dags att gå och lägga sig. Du kan byta ut Facebook mot (eller komplettera med) Twitter, Instagram, Tiktok, Youtube med flera.
- TV – du sätter på tv:n och öppnar någon av apparna (vi har skrotat linjär-tv:n så det blir inget zappande mellan kanaler längre utan istället växlande mellan Netflix, HBO, Disney, SVT och kanske några till). Även om du faktiskt ser det du bestämt (en viss tv-serie eller film) så går timmarna snabbt, framför allt med serier.
- Städa – okej, nu är det faktiskt nödvändigt men om du väl börjar plocka disk, tvätta och sedan städa så går timmarna i ett nafs. Framför allt när du hoppar från uppgift till uppgift.
- Kolla nyhetssajter – hur många gånger per dag går du in på din lokala tidnings sajt, rikstidningar, specialintressenyheter, Boktugg? Har du inte ställt äggklockan kan det lätt få Facebook-effekten.
- Google – “all the information in the world at your fingertips” var visionen som Microsoftgrundaren Bill Gates pratade om. Idag är den där. Du kan hitta hur mycket information som helst om vad som helst. Det är bara en fråga om tid och skicklighet. Ska man köpa en pryl börjar man googla tester och jämförelser. Som författare är det både en välsignelse och en förbannelse. Lika bra för research som för prokrastinering.
- Intressen & hobbies – själv är jag hyfsat sportintresserad. Inte så att jag slukar allt men jag följer ett par favoritlag: FC Helsingborg (innebandy), Rögle och Toronto Maple Leafs (hockey), IFK Göteborg, Helsingborgs IF och Manchester United (fotboll). Jag ser inte alla dessa lags matcher, men jag försöker kolla resultaten och ibland läsa matchreferat och nyheter. Det går att lägga hur många timmar som helst på sport. Och likadant är det med andra hobbies eller intressen.
- Trädgård – har du trädgård så går det att lägga obegränsat med tid på att sköta den. Det finns alltid saker att klippa eller rensa. Och annars går det att skapa sig uppgifter genom att göra om något. Flytta ett träd, anlägga en rabatt, ta bort en buske och plantera gräs, lägga sten och så vidare.
- Epost – ett ständigt flöde av inkommande frågor och budskap.
- En ny berättelse – de flesta författare har ingen brist på idéer, tvärtom. Ibland är det lockande att börja skriva på något nytt. Ibland kan det vara nyttigt, men ofta är det bara prokrastinering. Ja, klottra ner idén i en anteckningsbok eller ett dokument på datorn men att börja skriva ett par kapitel spontant är sällan en god idé. Eller så är det bara genialiskt och några veckor senare har du faktiskt en ny bok.
- Mat och dryck – innan du börjar ska du bara ta ett glas vatten, som blir till något godare och så något att tugga på och plötsligt står du i köket och pysslar istället för att skriva. Du behöver inte snacks vid tangentbordet. Helt ärligt.
Jaha, det var tio exempel bland hundratals. Barn, husdjur, bilar, spelkonsoler och jobb är annat som äter din tid. Prioriteringen kan bara du själv göra. Kanske prioriterar du inte författarskapet när det kommer till kritan utan tycker det är viktigare med något annat.