En miljonstad med flera namn

I helgen lyfte Karsten Deppert en intressant tanke: Skånes västkust är en miljonstad. Men eftersom den består av mängder av kommuner, stora och små, så syns inte den där staden. Istället tänker stockholmare och andra som bor norr om Hallandsåsen på Skåne som landsbygd, ett platt landskap av åkrar.

Kanske är det ett resultat av hundratals år där svenskarna efter att ha övertagit Skåne från danskarna gjort vad man kunnat för att söndra den tidigare strukturen som lett till att skånska städer ägnar mer energi åt interna stridigheter.

Helsingborgare vill inte sig som medborgare i Stor-Malmö och det vill inte heller stadsbor i Lund eller Landskrona.

Frågan är om det behövs ett nytt gemensamt namn på denna storstadsregion – där det bor över en miljon människor – eller något annat.

För att få lite perspektiv: från Ängelholm till Trelleborg, längs kusten och några mil in, bort alltså nästan 80 procent av den skånska befolkningen. Det är därför skåningarna svär över motorvägen som är hopplöst underdimensionerad mellan Malmö och Helsingborg och det är därför som järnvägen längs hela kusten inte borde vänta på dubbelspår utan på fyra eller sex spår.

Om man nu inte tror att järnväg är en parentes och att framtiden stavas autonoma bilar och bussar – i så fall bör E6 få dubbla bredden istället.

Själv har jag ofta talat om nordvästra Skåne, en annan tätbefolkad del som ständigt underskattas. Idag när Rögle spelar SM-final kanske hockeysverige har begripit det som jag skrev om redan 2008 – att Ängelholm inte är en ort med 42 000 invånare (aktuell befolkning i kommunen, då 38 000) utan snarare har minst 350 000 invånare inom fem mils radie. Och faktiskt ligger i utkanten av en miljonstad.

Så varför tar jag upp detta? Jo, det är insikten att min kommande Helsingborgsdeckarserie kanske borde lyfta blicken och inte vara enbart en nordvästskånsk historia (de två första böckerna utspelar sig förutom i Helsingborg även på Söderåsen och Kullabygden) utan även andra delar av miljonstaden utan ett eget namn.

Kanske The Sound Area (sundsregionen) likt The Bay Area (storstadsområdet San Fransisco) eller Örestad (fast det finns ju redan på danska sidan).

Det här är för övrigt den andra delen av ekvationen som folk i Stockholm, eller för den delen de flesta av oss skåningar, inte heller riktigt greppar: Köpenhamn ligger på andra sidan det smala sundet. Hur stor del av Region Hovedstaden (1,85 miljoner invånare) som ska räknas in som en del av kuststaden kan man förstås diskutera. Men lågt räknat är den skånska miljonstaden en del av en svensk-dansk två-och-en-halv-miljonstad. Eller det man kallar Greater Copenhagen (som på svenska sidan inkluderar hela Skåne och Halland) med sina 4,4 miljoner invånare.

Men den här bloggposten är förstås bara ännu ett raffinerat exempel på prokrastinering i redigeringsarbetet med manus till den där helsingborgsdeckaren, eller skånedeckaren eller kanske öresundsdeckaren?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.