Digitala distraktioner och konsten att få saker gjorda

Hur får man mer gjort? Genom att göra en sak i taget. Men det är lättare sagt än gjort.

Boktugg är en populär sajt. I januari hade vi över 200 000 unika besökare, under sportslovsveckorna i februari och början av mars något färre. Men det innebär fortfarande väldigt många kontakter med läsare, förlag och branschfolk.

Det är kul, men också tidskrävande. Så mycket input och inspirerande idéer. Utmaningen är att fokusera på en sak i taget.

Jag läste boken Deep Work : hur du finner fokus och djupjobbar i en distraherande värld och försöker tänka på dessa teorier i mitt dagliga arbete. Det är så lätt hänt att man öppnar mejlboxen på morgonen, börjar läsa och besvara mejl, följa länkar och så vips är det lunch. Och efter det gör man samma misstag igen. Efter åtta-nio timmar har man gjort massor men ändå väldigt lite.

Även Robin Sharmas 5 am club : äg din morgon och förändra ditt liv är en av mina favoriter. Återkommande är att fokusera på en enda arbetsuppgift under en eller flera timmar.

Det jag lyckats åstadkomma på den fronten är mitt morgonskrivande. Jag stiger upp innan den övriga familjen vaknat. Inte riktigt kl 5 som Sharma förespråkar, men i alla fall före halv sex. I bästa fall har jag sedan en timmes skrivtid då hjärnan är rensad efter nattens sömn (om jag undviker att öppna mobilen för att läsa nyheter eller nyckeltal från Boktugg).

En timme innebär oftast 1000 ord på det projekt jag för tillfället jobbar med. Just nu är det min andra kriminalroman som skulle varit klar för två veckor sedan. Det är ingen tvekan om att det gör skillnad när man jobbar fokuserat på en och samma sak, en timme om dagen. Det adderas till 30 h eller mer på en månad. I princip en arbetsvecka.

Det riktigt svåra är att överföra samma fokus på det vanliga jobbet. När alla andra är vakna och sociala medier erbjuder distraktioner utöver de fysiska runtomkring dig. Kanske borde man börja meditera?

Bilden ovan skapade jag i morse som bakgrundsbild för en nätverksträff på Zoom, det digitala rum där alla möten numera äger rum. Lite roligare än bokhyllorna på hemmakontoret.

Fotnot: Du har väl inte missat att InnebandyPiraterna 6 har kommit ut?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.