Att återstarta en författarkarriär

Det var länge sedan jag gjorde en riktig lansering av en ny bok. Jag släppte två i december 2020 men kan inte påstå att någon av de lanseringarna blev särskilt lyckad eller välplanerad.

Först kom Familjen Juvelerkvist (som gick som följetong på Boktugg i december 2019) som ljudbok hos Word Audio och släpptes i alla streamingtjänster och för download. Jag försökte såklart sprida budskapet om detta på Facebook och … ja, i något av Boktuggs nyhetsbrev. Den fick ett par hundra lyssningar i alla fall första två veckorna.

Och den 20 decemeber släpptes InnebandyPiraterna 6. Givetvis alldeles för sent för att folk skulle hinna handla den som julklapp, dessutom hade jag inte kontaktat några lokala bokhandlare i förväg som ju inte heller arrangerade signeringar i butik inför jul med tanke på corona.

Kort sagt – två lanseringar som inte kommer att gå till historien.

Dessförinnan då? Ja, utgivningen av Färglösa får främmande (Hoi Förlag) i oktober 2016 var tänkt att bli en proffsig lansering. Men införsäljningen misslyckades trots att Akademibokhandeln hade köpt in den första boken Fem stjärnor för Färglösa (2014).

Den första Färglösaboken hade däremot den mest omfattande lansering jag gjort på någon bok. Annonsering och en stor aktivitet på Väla utanför Akademibokhandeln. Tyvärr sålde inte boken så bra att jag kan påstå att det betalade sig, men den fick genomslag.

Även lanseringen av InnebandyPiraterna 4 i november samma år minns jag som lyckad. Då åkte jag upp till Göteborg och innebandy-VM med en färsk bok några veckor före jul. Året därpå släppte jag även InnebandyPiraterna 5 – då i samband med Bokmässan vilket får anses vara godkänt.

Men efter Färglösa får främmande dröjde det alltså över fyra år utan en ny bok. En hel evighet i bokbranschen. En viktig anledning till det är förstås att Boktugg har tagit all mitt fokus och det skönlitterära skrivandet hamnade i andra hand.

När jag tittar tillbaka så var det nog så att redan 2015 så gick luften ur mig. Det logiska hade varit att fortsätta skriva en InnebandyPiraterna-bok om året. Men så blev det inte. Och när Färglösa får Främmande delvis floppade, trots att det egentligen är en rätt bra bok (utflippad, men ganska bra) så tappade jag väl också lite energi.

Det var inte förrän i slutet av 2019 som jag satte fart på skrivandet igen. Jag slutförde ett fantasymanus (som jag fortfarande inte redigerat klart) och påbörjade InnebandyPiraterna 6. Under 2020 hade jag ett rent magiskt skrivarår och färdigställde både bok 7 och 8 av InnebandyPiraterna som nu ska ges ut under 2021. Inte nog med det. Jag tog en liten paus i innebandyböckerna och skrev under våren manus till en humoristisk feelgoodroman om fotboll. Och så avslutade jag året med att under NaNoWriMo skriva 50 000 ord på en spänningsroman som jag avslutade i december.

Så under 2021 är det dags att återstarta författarkarriären, laddad med en hel hög färdiga manus. Fotbollsfeelgooden ligger ute hos några etablerade förlag. Ett par har refuserat, några funderar och några har inte hört av sig alls. Får jag fler refuseringar eller tröttnar på att vänta ger jag förmodligen ut den själv. Dessutom ska både bok 7 och 8 i InnebandyPiraterna-serien ges ut på Dahlgrens Förlag.

Och det är för övrigt vad jag funderar på att göra även med min nya serie med spänningsromaner. Tillbaka till rötterna som egenutgivare men utrustad med snart tolv års erfarenhet av bokbranschen.

Faktum är att jag skriver på bok 2 i serien redan innan jag låtit bok 1 vila tillräckligt länge för att läsa och börja redigera den. Jo, det är nog dags att ägna lite tid åt redigering också. Snart. Ska bara …

Och jag har redan börjat fundera över lanseringen. Det är väl på tiden att jag gör en lyckad sådan eller hur?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.