Fotolia

Låt oss dansa svenskt ska konkurrera med Let’s Dance

Enligt säkra källor försöker ett produktionsbolag skapa en konkurrent till Let’s Dance som ska heta Låt oss dansa svenskt där kravet är att enbart svenska danser ska finnas med. Men det har ställt till problem.

– Det är oroande att halva svenska folket sitter i tv-sofforna och tittar på kändisar som dansar en massa utländska danser. Hur ska vi kunna bevara den svenska kulturen om tv envisas med en massa utländskt? Inte ens alla programledarna pratar ordentlig svenska, säger Ulltra Andersson.

I succéprogrammet Let’s Dance dansas det flera danser som inte bara är utländska – de har inte ens svenska namn. De tio danserna som provar taktkänslan hos kändisarna är Tango, Vals, Wienervals, Slowfox, Quickstep, Samba, Cha-Cha-Cha, Rumba, Paso doble och Jive.

Men nu tänker det svenskvänliga produktionsbolaget utmana TV4 med ett alternativt program som heter Låt oss dansa svenskt. Där ska bara svenska folkdanser användas.

– Ja, vi behöver återupprätta de svenska traditionerna och lära ut folkdans igen. Det bästa sättet att göra det är ett tv-program. Vem hade hört talas om Slowfox och Paso doble före Let’s Dance?

Man kan också ana att det inte kommer att bli lika utmanande kläder som i Let’s Dance?

– Nej, verkligen inte. Kvinnorna är ju halvnakna! Nej, vi ska ha folkdräkter och då täcker man även håret med vackra dukar Och männen är förstås också påklädda så att man slipper se deras ohåriga bröstpartier, säger Andersson.

Så vilka danser har då produktionsbolaget tänkt sig ska stå på programmet?

– Vi tänker spela in på Skansen, det är rätt miljö. Och det blir väl traditionella svenska danser som vals, hambo, polska, schottis, snoa och mazurka. Äkta svenska danser.

En snabb undersökning på Wikipedia visar dock att alla dessa danser har utländska rötter.

– Va? Nej, det är inte sant. Det tror jag inte. Min farmorsfarfarsmormorsfarfarsfar dansade det redan på 1800-talet. Det är svenska danser!

Sedan slänger Ulla Andersson på luren. Det är oklart när Låt oss dansa svenska får premiär och om någon tv-kanal kommer att vilja köpa in det. Lika oklart är det om de faktiskt hittar några danser som är helt svenska. Inte ens “Små grodorna” är ju det…

Fotnot: Denna text kan innehålla spår av humor, satir och ironi.

Detta är inlägg #11 i utmaningen #Blogg100

Om du tycker humor som denna är kul kan jag tipsa om en väldigt läsvärd bok som heter Fem stjärnor för Färglösa. Köp den, läs den!

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.