Konsten att lyckas med crowdfunding – Exploding Kittens

exploding-kittensJag gjorde ett litet försök med en crowdfunding i höstas, slängde ihop en kampanj för att samla ihop pengar som skulle finansiera översättningen av InnebandyPiraterna 1 till engelska. Det gick sådär. Eller inte alls.

Ett råd jag fick då var att göra en bra film. Förklara vad och varför man ska stötta på max 60 sekunder. Det är effektfullt.

Nu tror jag inte ens att en film hade gett den effekt vi har sett idag. Exploding Kittens – A Card Game gör just nu braksuccé på Kickstarter.

De beskriver kortspelet kort och gott som “This is a card game for people who are into kittens and explosions and laser beams and sometimes goats.”

De satte sitt mål till 10.000 dollar för att finansiera tryckningen av 1000 kortlekar eller så. Det tog dem 20 minuter att nå målet och nu när det gått ett dygn sedan de först lade upp sin kampanj har de fått ihop 2 miljoner. Dollar. Fattar ni? Det är 16 miljoner kronor med dagens (ur våra ögon) usla dollarkurs. Och 54.000 personer har därigenom beställt en eller flera kortlekar.

Nu är killarna bakom inte heller vem som helst. En av dem är serietecknare, Matthew Inman, och står bakom sajten The Oatmeal som startades 2009 där han bloggar och publicerar serier och skämtteckningar. Redan ett år senare hade sajten 4,6 miljoner unika besökare i månaden och uppgavs 2012 ge honom intäkter på 500.000 dollar per år, 75% från merchandise och resten från reklam. Utöver detta har han gett ut fem böcker.

Hans kollegor bakom projektet, Elan Lee (Xbox, ARGs) och Shane Small (Xbox, Marvel), har också ett visst kontaktnät och erfarenhet. Men ingen av dem hade nog anat vilken hårboll de satte i rullning med sin idé om ett kortspel som beskrivs som “highly strategic kitty-powered version of Russian Roulette”.

Vore kul att testa en Kickstarter-kampanj som numera är tillgängligt även för oss i Sverige (vilket det inte var i höstas då jag provade att använda Funded By Me som fungerat bra på den svenska marknaden för andra författare, däremot inte lika bra mot en internationell målgrupp.

Nu är inte Floorball Pirates dött som projekt. Tvärtom är målet att ha den ute till U19-VM som spelas i Helsingborg i månadsskiftet april/maj. Kanske fick jag ny energi till att göra något på Kickstarter nu?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.