Hoi-TV från idé till verklighet

Under Bokmässan 2013 gick jag runt och tittade på många konkurrenter. Tittade på vad som var bra och vad som var dåligt hos dem och hos oss själva (Hoi Förlag). Det blev en lista på idéer.

En reflektion var just hur dåligt små monterscener fungerar. En författare sitter på en stol med en mikrofon och en högtalare och försöker göra sig hörd samtidigt som de flesta besökare bara skyndar vidare eftersom det samtidigt pågår fyra-fem likadana framträdanden i grannmontrarna och hundratals runtom på mässan.

Vi hade själva en liten scen i vår monter, eller en mellanstor kanske eftersom det fanns flera stolar och vi hade headset till författarna och en moderator som ställde frågor till författarna. Dessutom tio stolar framför scenen.

Men jag kände att något saknades. Folk stannar inte bara för att någon pratar på en scen. Jo, om det är ett riktigt, riktigt känt ansikte. Inte bara en författare som sålt tiotusentals böcker utan faktiskt är ett känt ansikte. Som Agneta Sjödin som gästade Hoi-montern det året, hon fick folk att stanna upp när hon stod på scen.

Under min rundvandring på mässan uppmärksammade jag dock en annan sak, nämligen att folk även drogs till tv-kameror. Om någon intervjuas i tv måste det ju vara viktigt.

Då föddes idén om att bygga en tv-studio i vår monter på nästa mässa, alltså 2014. Varje dag skulle vi spela in en egen liten talkshow med författare som intervjuades på scen. Publik i studion såklart. Och sedan skulle vi göra korta videoklipp och lägga upp på vår Youtube-kanal och varje författare kunde sedan sprida dessa vidare via sociala medier till sina läsare.

Ett framträdande på Bokmässan som annars skulle ha setts och hörts av 10-50 personer kan då nå hundratals eller kanske tusentals människor.

Vi pratade inte mycket externt om idén eftersom vi ville vara först och ensamma om det på mässan. Jag vet inte om vi är det, kanske har andra förlag gjort samma sak före oss men jag har inte sett eller hört det.

I år fick jag se idén förverkligad, tack vare hårt arbete av Marthina Elmqvist, Hanna Svensson, Alexandra Nedstam och Christin Holmgren på Hoi. Och dessutom vårt eget lilla filmteam Tam Thi och David J Hare som varit proffsiga och dedikerade i arbetet med att få till bästa bild och ljud. Plus Anna Berg. Vi ska inte heller glömma programledaren. Vi diskuterade många namn och pratade med flera tills vi upptäckte att vi hade en talang mitt framför ögonen – författarinnan Caroline L Jensen som gett ut flera noveller hos oss och i höst kommer med en novellsamling.

Det som kan låta enkelt “bygg en tv-studio och spela in ett program varje dag” är i verkligheten ganska komplext. För att det ska bli levande krävs två kameror, ljussättning, bra mikrofoner och en rad andra tekniska hjälpmedel. Och dessutom en scen med kulisser som skapar en trevlig och bra miljö. Det sistnämnda blir extra tufft när studion ska rymmas på några få kvadratmeter i en monter på Bokmässan där nästan 100.000 besökare vandrar under fyra dagar.

Lite tekniska begränsningar gjorde att vi inte kunde lägga upp videos varje dag som vi först tänkt men idag fick vi upp de sista filmerna på Youtube. Sexton fantastiska författarsamtal, däribland ett med mig (kolla längst ner). Vill du se fler klipp? Gå in på Hoi:s Yoyutube-kanal.

Tack till alla som gjorde det möjligt – att förverkliga idéer kräver team work!

Hoi TV är tillbaks på mässan 2015! (eller kanske tidigare…?)

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.