Fem år i förlagsbranschen

På LinkedIn såg jag att det nu i september var jubileum, då är det nämligen fem år sedan Dahlgrens Förlag grundades för att jag skulle kunna ge ut mina debutroman InnebandyPiraterna.

Det var mitt första bokförlag. Däremot har jag haft tidningsförlag och gett ut tidningar många år tidigare. Exempelvis Innebandy-Nytt som kom ut 1992-1995 och VIPstory 2004 (10-årsjubileum för start och nedläggning av den).

Då såg jag nog inte riktigt vart det hela skulle leda. Jag hade visserligen en tydlig idé om att skriva ytterligare nio böcker i serien och att ge ut dem på eget förlag var det naturliga eftersom traditionella förlag var långsamma och omoderna. Faktum är att jag i början av 2009 ännu inte hade bestämt mig för att ge ut InnebandyPiraterna i tryckt form på papper utan istället skulle böckerna ges ut digitalt. Jag tänkte skapa någon form av digital hemvist där man kunde logga in och betala en månadsavgift på några kronor för att läsa allt jag skrivit. Men läsarreaktionerna var tydliga: ge oss en pappersbok. Idag har de tre första böckerna i serien sålt närmare 8000 exemplar tillsammans.

Tiden var inte mogen för heldigitalt, insåg jag efter ett tag. Kanske är den inte riktigt det ännu, i exakt den formen, men eböcker växer så det knakar. På fredag släpps ytterligare en av mina e-noveller, en putsad version av en gammal novell.

Dahlgrens Förlag gav även ut de två första böckerna i Bodil Mårtenssons Barkhe-trilogi innan vi flyttade över den tredje boken till Hoi Förlag (som startades i november/december 2010). Hoi Förlag som i år ger ut runt 50 titlar. Betydligt större än lilla Dahlgrens Förlag. Å andra sidan har jag faktiskt lyckats sälja snart 14.000 ex bara av första delen i Barkhe-trilogin när man räknar ihop alla format, så något gjorde jag rätt redan från start.

Jag hann även med att ge ut en novellsamling eller antologi, VIP Story Återkomsten, på mitt eget förlag. Det är min sämst säljande utgivning till dags dato. Helt obegripligt egentligen med tanke på att alla noveller i den samlingen är riktigt bra!

När det i höst blir dags för InnebandyPiraterna 4 så släpps även den boken på Hoi Förlag, precis som jag gjorde med Fem stjärnor för Färglösa. Och någon vecka efter releasen av InnebandyPiraterna är det 4-årsjubileum för Hoi. Häftigt.

Men nu ska jag alltså fira fem år som förlagschef.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.