Bokbranschens låååååånga ledtider

Har skrivit om det förr, det här märkliga i bokbranschen med de låååååånga ledtiderna. Det var en gång i tiden en av anledningarna till att jag valde egenutgivning framför att skicka in manus till olika förlag och vänta.

Nu är jag själv delägare i det snabbt växande Hoi förlag och tvingas följa en del av spelreglerna samtidigt som jag vill förändra dem. Men ingen ska komma och säga att det inte är ett trasigt system.

En påminnelse idag. Svensk Bokhandels stora katalog “Vårens böcker” närmar sig. Senast 1 oktober måste man boka och den 20 oktober ska material vara inne. Det innebär att då ska man ha färdiga annonser och omslagen ska därmed vara färdiga redan i september. För titlar som kanske ska komma ut i april.

Sen kommer vårkatalogen ut den 5 december, mitt i julhandeln. Som sagt, ett trasigt system. Men förlag och bokhandlare kör på i gamla fotspår och tycker att framförhållning och ledtider behövs.

Det blir extra sjukt när jag som författare nu funderar över vilket som ska bli mitt nästa skrivprojekt. Något som jag rimligen ska kunna skriva klart på 2-3 månader om jag är någorlunda disciplinerad. Med ett färdigt manus i november är det egentligen inga problem att sedan redigera, korrekturläsa, formge, marknadsföra och ge ut boken i april. Om det nu inte vore för att bokbranschen vill ha ut en katalog redan innan boken är skriven. Dessutom ska det hållas inköpsmöten och presentationer lååååångt innan det är dags för boken att ges ut.

Sen är det förstås fakta att är en titel tillräckligt het och har många läsare som väntar, då kan man strunta i hur man ska göra och bara köra. Det knorras lite men accepteras i stort.

Jag misstänker att framtiden kommer att slå sönder de här ledtiderna. När eböcker blir vanligare blir det också än mer absurt med så stora tidsmarginaler.

Men än så länge är det bara att bestämma mig för vilken bok jag ska skriva och se till att det finns ett färdigt omslag inom två månader. Om jag vill ge ut den våren 2015 alltså. Och det vill jag ju, helst två romaner egentligen.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.