Kommer vi att läsa om Den sista bokhandeln?

two guys listening music in cd storeI november 2010 intervjuade jag ägaren till Helsingborgs sista kvarvarande skivbutik som då var en av kanske tjugo stycken i hela landet. Han berättade då, off the record, att det inte var frågan om om utan när han skulle få lägga ner verksamheten. I själva intervjun var han också rätt frispråkig.

– Vi håller på med det här för att vi älskar musik. En ekonom hade förmodligen undrat varför vi driver en skivbutik idag. Men så länge det går att överleva så kommer vi att fortsätta. Kunderna och skivbolagen avgör hur länge vi finns kvar, säger Karl Baker, ägare till We Love Music på Bruksgatan.

Butiken har funnits i 15 år, från början under namnet Folk å Rock. Det var just i en butik med det namnet, fast i Lund, som Karl sålde sina första skivor för 21 år sedan. Och när Folk & Rock i Lund stängde så köpte Karl istället Helsingborgsbutiken, det är snart fem år sedan.

– Det har hänt väldigt mycket med musikbranschen sedan jag började. Jag har varit med från vinyl till CD och nu Spotify, minns Karl.

Jag började tänka på den där intervjun häromdagen. Det tog nämligen mindre än två och ett halvt år innan butiken slog igen. Först tvingades han flytta efter att hyresvärden höjt hyran radikalt. Sedan gick det inte längre. I februari 2013 stängde We Love Music.

Varför funderade jag då över skivbutikernas död? Jo, för att man kan jämföra med andra branscher som videouthyrning. Och bokförsäljning.

Videobranschen finns kvar, men är marginaliserad. Om några år är DVD-skivor sannolikt historia och tv-kanaler är på väg att ersättas av streaming och nedladdning.

Är böcker annorlunda? Många menar att det absolut, definitivt är så. Böcker kommer alltid att finnas i sin fysiska form för att det ger en speciell känsla att bläddra osv. För några år sedan argumenterade vissa emot eböcker med förevändningen att man inte skulle kunna läsa dessa i badkaret eller på stranden. Med tanke på att det nu finns många vattentäta surfplattor och mobiltelefoner så är det snarare ett argument för eböcker.

Den största faktorn som bromsar eböcker idag är enkelheten. Det är trots allt enklare att öppna och börja läsa en pappersbok. Att köpa och ladda ner en ebok är enkelt. Men att öppna och börja läsa den är inte lika självklart enkelt eftersom det finns så många olika typer av läsenheter (surfplatta, läsplatta, mobiltelefon) och läsprogramvara (appar & plattformar).

Men när vi väl kommer över den tröskeln, kommer då folk fortfarande att vilja ha pappersböcker? Kommer den fysiska bokhandeln att överleva – och vad skulle göra att den överlever till skillnad från skivbutiker och filmbutiker?

Är det abonnemangstjänster som Readly och Storytel som kommer att flytta över massorna till eböcker? Eller webbaserade läsportaler?

Jag är övertygad om att det alltid kommer att finnas fysiska bokhandlare kvar. Men jag är inte lika övertygad om att de kommer att räknas i hundratal i Sverige. Tyvärr.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.