En månad sedan releasen

Idag är det den 27 juni. Alltså har det gått en månad sedan den 27 maj, officiellt release-datum på Fem stjärnor för Färglösa.

Så då är frågan – har bokens första månad infriat mina förväntningar? Både och. Som författare har man alltid förhoppningar och drömmar om det enormt fantastiska översvallande gensvaret och genomslaget. Att det ska vara långa köer på varje signering, att boken seglar upp på nätbokhandlarnas topplistor. Att du blir nedringd av tidningarna och tv-kanalerna, hyllad på kultursidorna och givetvis att första upplagan säljer slut redan dagen efter att boken kommit ut.

Dessa förhoppningar har inte infriats.

Men det hade jag egentligen inte heller förväntat mig. Bokbranschen är sällan så skimrande. Den bistra verkligheten är att bruset är enormt. Flera stora författare har släppt nya böcker under de här veckorna, författare vars tidigare böcker redan sålt i tiotusentals och ibland hundratusentals exemplar.

Jag har en läsekrets på flera tusen läsare. Men de flesta av dem är barn och ungdomar. Så jag behöver hitta nya läsare också.

Hur mycket har du sålt? En given fråga som alla författare får. Det tråkiga svaret är att jag inte vet. Inte ens jag som är delägare i förlaget och kan logga in och kolla försäljningsstatistik, vet exakt hur många böcker som sålts ännu. Däremot vet jag hur många som levererats ut och hur många av dessa som definitivt är sålda och hur många som riskerar att komma i retur. Men för en stor del av böckerna vet jag inte förrän i januari om bokhandlarna faktiskt har lyckats sälja dem eller inte.

Jag väntar fortfarande på den första recensionen i pappersmedia. Tröstar mig med att inte heller Jonas Jonassons Hundraåringen fick mer än någon enstaka recension innan boken började sälja på allvar några månader efter att den kom ut. Jag hade nog förväntat mig att tidningen på hemmaplan, Helsingborgs Dagblad, skulle recensera. Även om de har en förmåga att glömma bort lokala författare i sin iver att skriva om potentiella nobelpristagare.

Så, det är bara att kavla upp ärmarna och fortsätta jobba. Författarens största utmaning är just det. Att jobba vidare med signeringar, föredrag och andra aktiviteter som säljer böcker. Att jobba vidare och skriva på nästa bok. Samtidigt som man sköter sitt “vanliga jobb”.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.