Det rätta priset på en bok

bokhandel_och_sexshop_iStock_000016788780SmallHur mycket ska en bok kosta? Vad är det värt att läsa en bok? Som författare och läsare och förläggare kan man verkligen prata om att se tre sidor av myntet. Om man nu kan se tre sidor av ett mynt.

Det finns nämligen många sätt att se det. Författaren och läsaren har inte alltid samma värdering av en bok och förläggaren hamnar någonstans mittemellan.

En del läsare betalar gladeligen både 200 och 300 kr för en bok, inbunden (eller kanske flexiband) som är nyutgiven. De tittar inte ens på prislappen. Precis som det finns folk som betalar 1500 kr för ett par jeans.

Många tycker det är för dyrt och väntar på rea eller nedsatt pris. Vissa förläggare (läs Bonniers) har lärt dem att de inte behöver vänta så länge utan vräker på bokrean i februari ut en bok som kom ut ett halvår tidigare med sådär 75% rabatt. På tal om att urholka värdet.

Sen finns det de som föredrar pocket. Både av pris och vikt. En inbunden bok är tung och otymplig, tycker många. Jobbigare att göra sig av med när man läst den och inte vill behålla. Vilket man inte alltid vill.

En läsare undrade varför vi inte släpper i pocket samtidigt. Det hade jag också en idé om att göra en gång i tiden, men det tror jag inte (konservativa) bokhandlare skulle köpa. Tanken på att de skulle köpa in både pocket och inbundet samtidigt och få det att fungera finns inte riktigt på kartan. Men jag tror många läsare skulle uppskatta det. Det finns exempel på dem som kört pocket direkt och struntat i inbundet eller andra originalformat. Emelie Schepp gjorde det exempelvis med framgång på eget förlag. Men när hon nu kommer på traditionella Wahlström & Widstrand tror jag det blir inbundet från start och sedan pocket 6-12 månader senare.

Varför gör då vi förläggare så när det finns läsare som vill ha pocket dag 1? Ja, helt enkelt för att man har bättre marginaler på en bok i fullformat. Och marginalerna behövs om man inte heter Jens Lapidus. För alla som bara säljer fyrsiffrigt, vilket är de allra flesta författare i Sverige, så behövs varje krona för att täcka kostnaderna och ha chans att få ett överskott.

På en pocket tjänar man inte så många kronor nämligen. Författare med traditionella villkor tjänar ofta bara 3-6 kr per såld pocketbok. Vilket kan vara en femtedel (eller ännu mindre del) av vad de får på en inbunden.

Det finns också läsare som tycker att en pocket för 79 kr (eller 49 kr eller 33 kr på nätbokhandlares kampanjer) är för dyrt. De lånar hellre gratis på bibliotek. Eller i sällsynta fall, laddar ner från fildelningssajter.

Men tillbaks till den inledande frågan. Vad är vi beredda att betala för att läsa en bok? Är det en upplevelse i klass med ett biobesök? Det kostar minst 120 kr plus popcorn och läsk och varar betydligt kortare tid. Eller är det inte mer värt än en del av de kronor man betalar för ett tv-abonnemang per månad?

Sen är det ju det där med hävstång. Det orättvisa ekonomiska förhållandet som innebär att ju fler böcker du trycker, desto lägre styckpris. Så när Leif GW Persson säljer 50.000 ex av en bok så kommer han att tjäna mer per bok än den som säljer 1500 ex av sin. Eller, nja med ett traditionellt avtal så får de faktiskt nog nästan lika mycket per bok, det är mer förlagets ekonomi som ser bättre ut när tryckpriset sjunker med några kronor på varje bok.

Samtidigt så investerar förlagen mer pengar i dem som förväntas bli bästsäljare. Marknadsföring kostar. Jag har själv investerat rejält med pengar i annonser för min nya bok, Fem stjärnor för Färglösa. Men jag är inte i närheten av de reklambudgetar som Lapidus och hans kombatanter på topplistan har i ryggen. Rent krasst är det så att om en annons inte genererar 200-300 extra sålda böcker så är det en förlustaffär. Och man vet egentligen aldrig om den faktiskt ger den effekten eller ej. Man vet inte heller vilken annons som skapar köpsuget. Eller om en annons leder till att någon går på biblioteket och lånar boken (vilket ger mig som författare ungefär 70 öre per utlån förutom att biblioteket köpt in ett exemplar av boken).

Att sätta pris på en bok är inte lätt. Man sneglar på andra branscher där priserna kan bli astronomiska trots att det är exakt samma material. Vad skiljer ett par jeans för 599 kr från ett par för 2599 kr? Hur värderar man en bok? Om det är en fackbok blir det plötsligt mycket enklare att ta betalt, då är värdet innehållet och kunskapen. Den blir i princip ovärderlig. Men upplevelsen av en skönlitterär bok är inte på samma sätt, ovärderlig.

Jag blir inte mycket klokare i frågan om vi i bokbranschen är för dåliga på att ta betalt för böckerna eller om böcker generellt är alldeles för dyra.

Vad tycker du?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.