En helt (o)vanlig releasevecka

Idag är det exakt en vecka sedan officiella utgivningsdagen på Fem stjärnor för Färglösa. Det har varit aktiviteter kring boken mer eller mindre varje dag. Så jag tänkte göra en kort tillbakablick för de som är nyfikna på vad som händer bakom kulisserna.

Måndag 26 maj
Hela dagen ägnas åt förberedelser inför kvällen och morgondagen. Handla på Systembolaget. Hämta och lämna böcker, rollups och diverse annat material. Samtidigt en slags väntan, ungefär som inför en fest. På kvällen samlades så ett gäng inbjudna på Killbergs Bokhandel i Helsingborg för mingel med vin och tilltugg och givetvis signering av böcker.
Extra kul att flera av de inblandade fanns på plats, som redaktören Conny och omslagsmakare Nils. Signerat: 35 böcker.

Tisdag 27 maj
Inleder dagen med “champagne-frukost” på Mindpark, kontorshotellet i Helsingborg där förlaget har sitt huvudkontor. Vilket i sig består av ett antal skrivbord och några skåp. En flexibel och kreativ miljö som passar ett snabbväxande företag. Vi har bjudit in kontorsgrannar och andra vi känner. Ungefär 40-50 personer har OSAt och de flesta tittar förbi. Signerat: 15 böcker
Efter en dryg timme bryter jag upp och beger mig till Killbergs där vi har premiärsignering i bokhandel, en timme från öppning kl 10. Inte riktigt samma kö till signeringen där. Men som jag alltid brukar säga: exponeringen av att sitta med sina böcker bredvid en roll-up med bokomslaget i en bokhandel säljer böcker inte bara där och då. Vilket bevisas. Säljer tre böcker och signerar två av dem. En dam står vid kassan och sneglar bort mot mitt bord, går sedan några snabba steg och hämtar en bok och återvänder till kassan, betalar och går. Utan att be om signering. Sånt händer. Vid ett annat tillfälle kommer en man in och frågar om man kan få rejäl rabatt ifall man vill köpa böcker till sitt företag. Med den rabatt han är ute efter kan inte bokhandeln sälja dem så jag råder honom att kontakta förlaget, alltså jag. Det ger 15 böcker ytterligare. Under dagen säljer jag sedan ytterligare böcker till bekanta. Signerat: 25 böcker.

Onsdag 28 maj
För några veckor sedan var tanken att boka in ett antal Malmösigneringar den här dagen. Men nu är jag glad att det inte blev av, dagen blir istället en vilodag då jag hinner ikapp efter två dagar när mejl och annat inte hunnits med. Dessutom har jag fått en släng av magsjuka (eller något i den stilen) och då känns det lyxigt att kunna sova ett par timmar mitt på dagen. Och ladda inför fyra tuffa dagar. Signerat: 5 böcker.

Torsdag 29 maj
När alla andra är lediga stiger jag upp lika tidigt som vanligt och kör till Väla för att bygga monter tillsammans med Hanna på förlaget. Och sedan åtta timmar bland helgstrosande köpcentrumsgäster. Boken syns ordentligt, men försäljningen är inte riktigt på den nivå som jag hade hoppats. Däremot hög aktivitet i montern då vi har en liten tävling där besökarna kan bygga torn med klossar. Redan första timmen kommer en kille och bygger 170 cm och vi tänker att ingen kommer att slå det. Men det gör de. Signerat: 15 böcker.

Fredag 30 maj
Ännu en heldag. Denna gång har Väla öppet tio timmar. Jag signerar givetvis inte riktigt hela tiden, lite paus för lunch och annat blir det. Klossbyggarna slår nya rekord och spräcker 200-gränsen. Det är väl ungefär det som jag själv hade hoppats göra med min signering också, men så blir det inte. Säljer inte mycket fler böcker än dagen före. Men det blir faktiskt kö en kort stund. Kaos nästan. Först stannar en och läser på baksidan, sen kommer en till. Och då går en tredje person fram, tar en bok och går direkt till kassaaparaten. Efter att ha väntat två timmar utan att sälja en bok så säljer vi tre stycken på mindre än två minuter. Visst är människor flockdjur?
Däremot tror jag att jag pratat med åtminstone 100 personer om boken och det passerar tiotusen som ser och kanske noterar omslaget. Ett par stannar och tittar på montern. Kvinnan rynkar på näsan och säger till sin man: “Du, har inte vi kört förbi Färglösa? Var fan ligger det?”. Det kan direkt dementeras – Färglösa är en fiktiv ort. Men vem vet, om boken blir en succé kanske någon kommun bestämmer sig för ett namnbyte?

signering-vala-31-majLördag 31 maj
Signering dag tre. Statististiskt sett den dag som är bäst sett till omsättning i butikerna. Även om det är strålande sol och fint väder ute så är det mycket folk i rörelse. Skolavslutningar och student nästa vecka lockar till presentköp. Visst är Fem stjärnor för Färglösa ett utmärkt val till studenten? En pappa berättar att hans 13-årige son älskar böckerna om InnebandyPiraterna och undrar om den här nya kan vara något för honom. Ja, vad svarar man på det? Boken är ju inte direkt riktad till unga tonåringar om man ser till innehållet. Å andra sidan, själv läste jag Stephen Kings Jurtjyrkogården när jag var i den åldern och boken innehåller förmodligen inget mer chockerande än de ser på film eller tv varje vecka… Signerat 15 ex. På kvällen checkar vi in på Elite Hotel Mollberg i Helsingborg, där kapitel åtta i boken börjar.  En lite märklig upplevelse att röra sig i samma miljö som en av sina romankaraktärer.

Söndag 1 juni
Dagen inleds med en frukostsignering på hotellet. Jag sitter i frukostmatsalen med mina böcker och en rollup i väntan på att gästerna ska kasta sig över boken. Lägger ut mina bokmärken på borden. Många läser och ser. Några kommer fram och säger att de givetvis vill köpa ett exemplar. En bok blir en present på bröllopsdagen och ska tydligen få följa med till Italien. Bara en sån sak. Signeringar bjuder verkligen på många olika sorts möten. På Väla möter jag en kille som säger att han absolut ska köpa boken så snart han har råd att avvara 170 kronor (under signeringsdagarna säljs boken för 169 kr, ord pris 199 kr). Andra vill mest berätta sin egen livs historia. Sen träffar jag mycket folk jag känner, en del köper boken och andra vill bara hälsa. En del som man inte sett på tio år eller mer. En trevlig bieffekt. När jag packar bilen och kör hem på söndagskvällen är man trött och rätt nöjd. Signerat: 20 böcker.

Måndag 2 juni
Börjar dagen med att prata hos en Rotaryförening. Får överraskande nästan en halvtimme på mig att prata om hur Hoi Förlag startades och med en del frågor kring bokbranschen så blir det bara två minuter över till boken på slutet. Men jag säljer och signerar tio böcker.
Det går inte att undvika en jämförelse. Två timmars jobb här ger nästan lika mycket försäljning som en heldag på Väla. Men utan den stora exponeringen förstås, å andra sidan dubbelt så bra marginal på böckerna. Min slutsats: båda aktiviteterna är viktiga och har sina fördelar.
Under dagen säljer jag ytterligare lite böcker på kontoret och har dessutom en del företagsbeställningar som ska signeras och levereras den här veckan.

Summerat: jag har signerat och sålt ungefär 300 böcker den här veckan i ett antal olika kanaler. Sen har det givetvis sålts böcker på nätet och i bokhandlar där jag inte varit. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig men jag hade såklart hoppats på att passera 1000 sålda ex. Ni vet, de där första tusen läsarna…

Nu rullar lanseringen vidare. Denna vecka tre signeringar, kampanj på CDON och lite annat.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.