Att skapa och leva upp till förväntningar (nr 40) #blogg100

fantastic sunset over railroadAlla marknadsförare och säljare jobbar med att bygga upp förväntningar. Det gör författare också. De flesta böckers framgång bygger på förväntningar från första sidan som ska vara infriade på den sista. Eller än hellre överträffade.

När jag nu marknadsför min kommande bok handlar det om att skapa förväntningar på boken hos läsare och återförsäljare. Utmaningen är sedan att leva upp till dessa förväntningar. Om boken är tillräckligt bra, det vet jag egentligen inte ännu. Det är läsarna som kommer att döma.

Om vi kan leverera det vi lovar i form av fantastiska aktiviteter som är välbesökta och i slutändan sälja hela upplagan och mer därtill – det vet vi inte heller ännu. Det är alltid en balansgång hur mycket man ska bre på.

* * *

Den här spontana galna utmaningen att skriva en roman på 30 dagar – den bygger också upp förväntningar. Jag slits mellan lusten att basunera ut det vitt och brett i media för att få uppmärksamhet och insikten att det kanske faller platt. Om jag kör in i en återvändsgränd med manuset eller att jag kanske inte lyckas hitta tillräckligt med daglig skrivtid för att rent fysiskt kunna skriva de dagliga 1800 orden.

Så just nu gör jag lite mittemellan. Jag ligger lite under det snitt jag tror att jag kommer att behöva hålla. Idag hade jag en grym morgon med 1400 ord på mindre än en timme. Jag brukar räkna med att jag klarar 1000-1200 ord/timme om jag är fokuserad och förberedd men jag vet att det går att nå 1500 också. Samtidigt som det kan bli 500 ifall jag svävar iväg på research eller stannar upp och tänker.

I skrivtiden ingår egentligen inte arbete med intrigen. Det bästa är om den redan är färdig, inte i detalj men övergripande. Att man har en tidslinje och alla karaktärer är färdiga. Den här boken har jag påbörjat trots att inte hela intrigen är färdig. Jag vet inte exakt hur det ska sluta eller vilken väg berättelsen ska ta på vägen dit. Det är i och för sig inget problem, det är ofta så. Men det gör också det en aning svårare att faktiskt skriva en roman på 30 dagar eftersom jag utöver skrivtiden (som ju med bakvänd matematik 55.000 ord delat med 1200 ord per timme innebär att jag behöver 46 timmar effektiv skrivtid vilket blir en och en halv timme per dag i snitt).

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

Morgonens skrivpass började vid femtiden. Jag var grymt fokuserad och effektiv. Hade förberett med lite stödord kring handlingen igår och nu var det bara att brodera ut scenen och dialogerna. Skrev 1400 ord på en timme.
Satte mig igen på kvällen med målet att addera minst lika många ord till, kanske nå 3000 ord som är en trevlig nivå. Men istället fastnade jag i research, fakta som jag kände behövdes för att skriva nästa kapitel. Så nu har jag en del basfakta och stödord på två kapitel. Vilket i sig är vad som krävs för att skriva många ord på kort tid…
Uppdatering: körde ändå en spurt, 622 ord adderade på en halvtimme. Därmed totalt 2024 ord och jag bröt 2000-vallen.

Summering:

Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord.
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4: 924 ord – totalt 4.569 ord
Dag 5: 2396 ord – totalt 6.965 ord
Dag 6: 4086 ord ord – totalt 11.051 ord
Dag 7: 1350 ord – totalt 12.401 ord
Dag 8: 610 ord – totalt 13.011 ord
Dag 9: 2024 ord – totalt 15.035 ord

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.