Balansen mellan positiv och överoptimistisk (nr 35) #blogg100

Solstol-laptop-man

Som ägare till Hoi Förlag pratar jag nästan dagligen med författare som har ambitioner och drömmar. En del ska sälja 50.000 ex och tycker att allt annat är ett misslyckande, andra är nöjda med att boken går runt och tror sig absolut inte kunna sälja någonting. Sanningen ligger oftast någonstans mittemellan.

Och som förlagsrepresentant ska man då försöka förmedla en positiv men realistisk bild. Vi ska inte lura författaren att vi är trollkarlar som alltid kan sälja alla böcker i miljonupplagor. Men inte heller knäcka författarens självförtroende genom att berätta hur svårt det är att nå ut i media och oddsen för att bokhandeln ska köpa in din bok.
För man vill ju ändå att författaren ska tro på sig själv och att allt är möjligt. Bara att de ska förstå och inte bli besvikna om det inte blir en dundersuccé.

Det tar många års hårt arbete för att bli en över-natten-succé.

Det är lite intressant. Jag satt nämligen och tittade lite på försäljningssiffrorna för InnebandyPiraterna där första boken kom 2009, andra 2010 och tredje 2011. Jag gjorde en del marknadsföring under 2012 men under 2013 kunde jag räkna antalet aktiviteter på ena handens fingrar.

Däremot fortsatte böckerna sälja varje månad under förra året. Dessutom ett par större försäljningar som gjorde att det blev ett par tusenlappar i månaden i intäkter från mina 2-4 år gamla böcker. Det är riktigt spännande.

* * *

Jag säger halvt på skoj och helt på allvar att Fem stjärnor för Färglösa ska bli sommarens strandläsning. Att jag vill se boken på var och varannan handduk när jag går till stranden. Jag har egentligen ingen aning om det blir så. Ingen annan heller. Det går nästan inte att förutse vilka böcker som ska slå.  Jag tycker boken har potential att göra det, men å andra sidan så tycker jag att det finns fler böcker på Hoi Förlag som kan göra det och säkert ännu fler böcker när man tittar på andra förlags utgivning i vår/sommar.

Jag liksom alla andra drömmer om en succé i klass med Hundraåringen, eller Läckberg, Marklund, GW Persson och alla de andra som säljer miljonupplagor.

Samtidigt ska man vara realist. Det sannolika är att man kan räkna sina upplagor i tusental och att det kan bli en bra extrainkomst, eller något som utgör lön till ett deltidsjobb. Att tjäna så mycket att man kan skriva ett par timmar eller dagar i veckan. Jag har kommit en bit på vägen, och kanske kan Färglösa ta mig ännu en bit – samt givetvis InnebandyPiraterna 4.

* * *

Idag är det 53 dagar kvar till utgivningsdagen av Fem stjärnor för Färglösa (27 maj). Fick se omslagsarket i sin helhet innan det gick till tryck och dessutom omslaget till förhandsexemplaren, vi trycker ett mindre antal i en digital POD-upplaga som skickas ut till bokhandlare och andra samarbetspartners som vill ha en chans att läsa boken innan den kommer “på riktigt”.

Skriv-en-roman-på-30-dagar-rapport (läs mer här)

Uppe strax efter halv fem. Skrev nästan en timme mellan fem och sex. Eller rättare sagt, jag upptäckte lite luckor i min research och använde de första tjugo minuterna till att kolla en del uppgifter och statistik. Det är nämligen dags för match och då gäller det att ha ordning på truppen och motståndarna. Skrev ytterligare en halvtimme vid ett senare skrivpass och fick totalt ihop 924 ord. Konsekvent har jag under veckan legat en bra bit under mitt dagsmål på 2000 ord. Jag behöver helt enkelt två timmars skrivtid per dag för att nå 2000 ord. Dessutom behöver jag ett ännu bättre grepp om synopsis på kapitelnivå. Hoppas kunna hitta tid att göra det i helgen som egentligen är vigd åt trädgårdsarbete.

Summering:

Dag 1: 964 ord – totalt 964 ord.
Dag 2: 991 ord – totalt 1.955 ord
Dag 3: 1690 ord – totalt 3.645 ord
Dag 4: 924 ord – totalt 4.569 ord

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.