Vilket bokformat är bäst? (nr 22) #blogg100

Har tillbringat ett dygn med andra bokförläggare inom NOFF och ytterligare ett dygn mestadels med folk i bokbranschen. Det har diskuterats PR, affärsutveckling, bokförsäljning och även bokformat.

En bok kan vara så många olika saker numera. Ljudbok, ebok och pappersbok. Och en pappersbok som brukade följa livscykeln inbunden, kartonnage och pocket kan nu också vara en mängd andra saker: storpocket, danskt band, holländskt band, flexiband. Jag hoppar över alla specialversioner som spiralrygg osv.

Till min nya roman (Fem stjärnor för Färglösa) har jag valt holländskt band (mjuka pärmar, rundad rygg med flikat). Just med eller utan flikar har gett en viss beslutsångest. Utan flikar ger i någon mån mer “inbundet med mjuka pärmar”-känsla, med flikar är praktiskt för att man (likt inbundet) kan lägga till författarinfo med bild på insidan av pärmen.

Det finns en del i branschen som tycker allt utom inbundet som originalformat är märkligt och tvivlar på att det fungerar. Bokhandlare som tycker att det är svårt att sälja danskt band för samma pris som en inbunden för att de tror att kunder blandar ihop formatet med storpocket (som har en annan prisnivå). Flexiband och holländskt band är vad jag förstår populärt i Tyskland och många andra länder, men i Sverige har vi en tradition med mycket inbundet.

Jag misstänker att bokhandlarnas tveksamheter hänger ihop med returrätten (som jag ska blogga mer om framöver). Och i viss mån deras egna preferenser. Å andra sidan har jag träffat flera bokhandlare som föredrar danskt band och holländskt band för att de väger mindre och är mindre skrymmande.

Många författare har också en slags nostalgisk fixering vid inbundet, det är liksom det som är en riktig bok.

Eftersom mina InnebandyPiraterna-böcker gavs ut i mjukband utan flikar, i princip storpocket fast med bättre papperskvalitet, så har jag inga sådana nostalgiska band (!) till ett visst format.

Vid en diskussion i helgen menade någon att danskt band säljer sämre än inbundet. Jag påpekade då att Fifty Shades-trilogin är utgiven i danskt band och hittills har sålt åtminstone ett par hundra tusen exemplar i danskt band. Enligt förlagets hemsida: Femtio nyanser-trilogin hade i december 2013 sålts i ca 900 000 ex i Sverige (bok, cd, mp3cd, e-bok).

Det går knappast att hävda att det skulle sålts fler exemplar om boken getts ut i inbundet…

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.