Att våga släppa taget om manus (nr 18) #blogg100

FEMF_omslag_27-maj-2014Idag har jag släppt taget om manus. Efter att ha hållit det i järnhand, redigerat, korrigerat utifrån förslag och önskemål från redaktör och korrekturläsare så var manus färdigt. In i det sista petade vi och jag. Lade till en liten grej, rättade till några siffror som blivit helt fel – ve och fasa. Skrev klart efterord och dedikation.

Men för varje fel man rättar så blir det dubbla känslor. Å ena sidan lättnad och glädje över att man fixat till och förbättrat något som kunde sabbat läsupplevelsen. Å andra sidan oron över att – om jag inte sett det här felet,  vilka andra fel har jag/vi missat?

Det gäller helt enkelt att slutligen säga – nu är det tillräckligt bra. Redaktören frågade redan när vi började redigera: vill du skriva en bok som kan vinna Augustpriset eller sälja många böcker? Jag ville ju gärna kombinera båda, men han konstaterade snabbt att skulle vi lyfta den till Augustprisnivå så skulle det förmodligen krävas mer tid till redigering. Och det är inte givet att boken skulle upplevas som så mycket bättre av en genomsnittlig läsare. Kanske av litteraturkritikerna.

Så nu är manus skickat till sättning. Vilket för den som inte kan bokbranschen betyder att man ska formge sidorna inne i boken. Välja typsnitt, storlek och luft mellan raderna och runt spalterna. I nästa vecka ska boken gå till tryck. Då ska både inlaga och omslag vara helt färdiga. Så jag kommer att få en chans till att se och läsa innan dess. Men då ska man egentligen bara rätta skönhetsfel – inte något mer.

Snart blir det alltså full fokus på marknadsföringen och försäljningen av boken. Nästa torsdag är det exakt två månader kvar till utgivningsdagen. Först då får jag veta om jag gjort mitt jobb tillräckligt bra. Om folk älskar boken, hatar boken eller är likgiltiga.

Just det – vi kör en intern tävling på förlaget om vem som kan få flest bevakningar på Adlibris. Så gå gärna in där direkt och klicka på Bevaka.
Fem stjärnor för Färglösa på Adlibris >>

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.