Om hatkärleken till bokrean (nr 10) #blogg100

rea-bokus-2014Om bokrean har det skrivits mycket. Jag måste erkänna att jag har en slags hatkärlek till bokrean som företeelse. Jag ser ner på den på grund av upplägget med ett rea-sortiment som bestäms av förlag och bokhandel upp till ett år i förväg, ofta innan titlarna som finns med på rean ens har kommit ut. Det strider mot all normal affärslogik, att fylla på med specialbeställda rea-böcker istället för att rea ut svårsålda böcker som redan står i hyllorna. De flesta bokhandlare jag pratar med skakar på huvudet och säger att det är konstigt.

Det råder skilda meningar om huruvida rean är lönsam. En del menar att rean är så lönsam och att bokhandlarna därför är livrädda för att ändra något i upplägget. Andra menar att man egentligen inte tjänar något alls på den, speciellt inte om man tar hänsyn till allt extra arbete i form av uppackning och nedpackning av böcker under de veckor rean pågår. Till det kan man ju addera att förlagen inte vågar släppa några nya titlar under perioden 15 feb och in i mitten av mars för att en ny titel inte ska drunkna bland rea-borden. Är det bra med en död månad?

Men samtidigt har jag en viss kärlek till rean. Jag har faktiskt deltagit med mina egna böcker varje år de senaste åren. Ja, inte i fysiska butiker då eftersom det nästan är förbehållet de allra största förlagen och systemet med att rea böcker ett år i förväg stämmer dåligt överens med mindre förlags planering av lagret.
Men på nätet har man kunnat köpa InnebandyPiraterna till rea-pris, från sportlovet och några veckor framåt. Och det är ingen tvekan om att det stimulerar försäljningen. Hundratals nya läsare når jag på det viset varje år.

Här hittar du mina rea-böcker hos Bokus >>
(varför länkar jag till dem och inte Adlibris? Jo, för att Bokus har en sökfunktion som gör det möjligt, det har inte längre Adlibris)

Så bok-rean har min hatkärlek. Men jag är helt säker på att den går att göra bättre än den görs idag.

Jag skrev förresten lite om rean på sajten egenutgivare.nu (som mitt Hoi förlag står bakom).

#Blogg100 är en utmaning som går ut på att blogga varje dag, 100 dagar i rad. Här kan du läsa mer om utmaningen och här kan du se listan på alla deltagarna som är med 2014. 

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.