Bokbranschen likheter och olikheter med Melodifestivalen (nr 8) #blogg100

Melodifestivalens final 2014 är slut och Sanna Nielsen vann till slut. Spännande blev det i år efter en jämn röstning faktiskt.

Satt och funderade lite över likheter och olikheter mellan Melodifestivalen och Bokbranschen. Hur man mäter framgångar och vad som skapar framgångar.

Likheten är utan tvekan komplexiteten. Ja, alltså inte att komplexitet är en framgångsfaktor. Det är snarare tvärtom för både musik och böcker. Enkelhet vinner i längden.

Däremot är det uppenbart att kändisskap och att bygga en fanbase är viktigt och väger tungt. Men det är inte avgörande, för rätt vad det är kommer en helt okänd debutant och sopar banan med de rutinerade.

Det är också tydligt hur skiftande smaken är när man tittar på de internationella jurygrupperna. Ungefär på samma sätt som svenska böcker utomlands.

Att smaken är som baken syntes hemma hos oss i tv-soffan. Vi hade olika favoriter allihop. Men ingen av oss hade faktiskt vinnar-Sanna som etta. På samma sätt som förlag och bokhandlare sällan lyckas pricka rätt på vilka böcker som ska sälja och inte.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.