Bokmässan: Hoi – en av över 900 utställare

IMAG1315Just nu befinner jag mig på Bokmässan i Göteborg. Hoi Förlag har en rejäl monter (B07:60) även i år och ett späckat program med framträdanden på scen, signeringar och en stor butik där vi ska sälja massor av böcker. Just nu är det tre timmar tills mässan öppnar.

Vi är en av drygt 900 uställare (935 stycken förra året) som ska slåss om besökarnas (strax under 100 000 förra året) intresse. Vi kommer inte att nå alla, men ett par tusen lär stanna till i vår monter och förhoppningsvis ska de allra flesta gå därifrån med en bok i våra rosa Hoi-kassar.

Igår byggde vi monter. Onsdagen är en sån där dag när hundratals bokförlagsmänniskor sliter med lastpallar, kartonger, sladdar, skyltar, vepor och allt som hör en monter till. Det är då det avslöjas om Svenska Mässan och andra leverantörer byggt rätt. Om speditörer gjort sitt jobb och levererat alla paket till rätt adress.

Vi hade fått nästan allt. Just nu saknas en titel som ska levereras direkt till mässan från tryckeriet: Lyckas som författare. Min och Lars Rambes nya bok. Det känns ändå inte stressat. Det här är fjärde mässan i rad för mig som utställare. Det brukar lösa sig. Lyckligtvis är det ingen av våra andra författare som drabbats, deras böcker är uppskyltade i vår monter.

* * *

I september 2004 var jag utställare själv för första gången. Då stod jag i en monter och försökte sälja min novelltidskrift VIPstory. Det var enormt slitigt. Redan då insåg jag att ska man ställa ut på mässan måste man vara flera. Att stå själv (med viss avlastning från lillebror) i fyra hela dagar orkar man inte.

Några år senare, 2010, var jag utställare igen. Tillsammans med fyra andra författare. Betydligt lättare, mer avlastning. Men det var ändå uppenbart att det var svårt att nå igenom bruset som det stora antalet uställare innebär. Två månader efter den Bokmässan startade vi Hoi och 2011 gjorde förlaget sin första Bokmässa på 18 kvm i D-hallen. En succé i det lilla.

Förra året flyttade vi in bland de stora förlagen i B-hallen och blev nästan granne med min senaste arbetsgivare, Egmont. Då hade vi 54 kvm att breda ut oss över.

I år har vi ökat monterytan för att få plats med vår växande skara författare och läsare. Vi har ett förråd i montern, vilket känns helt underbart jämfört med hur det sett ut bakom disken de två senaste åren. Nu är det på riktigt. Vi är inte längre ett litet förlag har jag förstått. De 25-30 titlar som vi kommer att ge ut i år kvalificerar oss som ett medelstort förlag.

Vad innebär det? Ja, vi är inte bara en av 900 (värt att påpeka är att bland utställarna finns flera hundra som inte är förlag, det finns tryckeriet, organisationer, regioner, bokhandlare och en del andra) som försöker synas. Vi tillhör de 50 största förlagen i Sverige. Det tog oss knappt tre år att nå hit. Ibland får man stanna upp och njuta och känna sig stolt.

Men snart är det dags att dra på sig skjorta, kavaj. Äta frukost. Och sedan inta mässgolvet. Idag ska vi sälja böcker och sälja förlaget. Och prata med hundratals människor – varje dag…

* * *

Är du på mässan? Kom förbi och hälsa. Kan garantera att jag inte kommer att stå i montern hela dagarna, men sannolikt ändå en hel del. Kl 10.30 ska jag signera alla mina fem böcker. Och kl 13 ska jag och Lars prata på scen om vår nya bok. Då hoppas vi att speditörerna gjort sitt jobb och levererat den till oss…

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.