En del blir pensionärer, andra är passionärer

Bruce Springsteen 2013-05-04

I lördags var jag på Friends Arena i Solna (fantastisk arena, inte så fantastisk publiklogistik efter konserten) och njöt av energin och passionen som Bruce Springsteen och hans vänner visade upp på scen. Det var andra kvällen i rad i Stockholm men det var inget fel på energin.

Bruce Springsteen är 63 år gammal (fyller 64 i september).

Jag bara hoppas att jag har samma kondition och framför allt energi och glädje när jag går till jobbet i hans ålder.

Nu säger en del: “jo, men det är väl enkelt när man är rockstjärna och får resa jorden runt och bo på lyxhotell och tjäna pengar på sin hobby”.

Förvisso. Men det ligger mer än 40 års hårt arbete för att nå dit han är idag.

 

Alex Ferguson meddelade i veckan att han går i pension. Eller rättare sagt, han lämnar jobbet som manager för Manchester United, en av världens största fotbollsklubbar. Under sina 27 (!) år som tränare där har han vunnit Premier League 13 gånger och utöver det ytterligare ett par tunga titlar: Champions League två gånger, FA-cupen fem gånger och Ligacupen fyra gånger.

Han är unik på flera sätt. Han är 71 år gammal och han har varit tränare längre än någon annan. Just kontinuitet är något som idrottsklubbar i allmänhet har väldigt svårt för. En dålig säsong och tränaren får sparken, i vissa fall inte ens en säsong. Henke Larsson hade Ferguson som tränare under en kort tid, men hyllar den skotske tränaren.

Trots att det finns många exempel på hur framgångsrika klubbar byggts upp under många år med en och samma ledare som ansvarig (se exempelvis Scotty Bowman som under tio år med Detroit Red Wings vann Stanley Cup tre gånger innan han lämnade som coach vid 69 års ålder).

Det är häftigt med dessa rutinerade tränare som behåller vinnarinstinkten och nyttjar sin erfarenhet till att lyfta individer och kollektiv i en spännande balans.

 

Som av en händelse läste jag i flödet på Facebook då det dök upp en bild på ett gäng glada seniorer och en T-shirt med texten “Passionärer”. Vilket bra ord. Kanske har det sitt ursprung i den här boken.


Så dagens visdomsord: det finns ingen Passionärsålder. Du kan passionära dig idag!

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.