Hoi Förlag – en vinnare

Det har varit ett par hysteriska veckor och så här i efterhand funderar jag över varför jag inte bloggat mer om det? Bokmässan med Hoi Förlag var värd ett par egna blogginlägg, bara den. Vi hade en fet monter på 54 kvm och jag var grymt stolt över hur den stod sig i konkurrensen.

Vi hade fler författare på plats och mer än dubblade försäljningen jämfört med förra året. Tror de flesta skriver under på att montern var väldigt proffsig. Ändå hade vi förstås en lista på saker som kan förbättras till nästa års Bokmässa.

En annan highlight de senaste veckorna var förstås utmärkelsen till Årets nyföretagare 2012 i Helsingborgsregionen. Ett pris som delas ut av Nyföretagarcentrum i Nordvästra Skåne. Saxar lite ur en pressrelease:

Nomineringar kan komma från en eller flera personer som känner till företagets verksamhet. Några av dem som nominerat Hoi Förlag skriver:
“Pristagarna har sedan starten av företaget, i november 2010, genom starkt nytänkande i en normalt mycket traditionsbunden bransch, på ett kraftfullt sätt satt fokus på Helsingborg och nordvästra Skåne som betydande utgivningsort. De har vänt upp och ner på branschens grundkoncept, vilket är en enorm frisk fläkt i en annars konservativ bransch. Företagsidén, att guida såväl etablerade författare som debutanter till ett både konstnärligt och ekonomiskt vinnande genom eget ansvar har mött stor genklang. I bokbranschens snabbt skiftande situation har företaget redan satt riktlinjerna för den nya tidens utgivningspotential.”

Juryn skriver själva i sin motivering till att utse Hoi Förlag till Årets nyföretagare:
“Det är innovativt att vända på affärslogiken och modigt att starta nytt i en mogen bransch. En riktigt bra förebild som Morgondagens Hjälte – redan idag.”

Förutom äran var det en kick att kliva upp på scenen under Näringslivsdagen och ta emot utmärkelsen och få några minuter att prata om Hoi Förlags fantastiska affärsidé. Med 900 åskådare på plats, varav jag förmodligen känner ett par hundra sedan tidigare i olika sammanhang, var det verkligen kul att visa upp det som jag och Lars Rambe och de andra inom förlaget har byggt upp sedan november 2010.

Så nu är det mycket Hoi för mig. Nya titlar och författare på väg in. Ett par författare som är på väg att släppa uppföljare. Rekryteringar av nyckelpersoner. Bygga företag och bygga förlag. Mycket strategier blandat med vardaglig svällande administration. Stimulerande mixas med tröttande. Balansen mellan tillväxt och lönsamhet i ett snabbväxande företag.

Det som blivit lidande i år är mitt eget skrivande. Det som skulle bli mitt mest produktiva år någonsin har blivit ett uselt skrivarår. Det finns gott om fullgoda undanflykter, men likväl – det handlar om fokus och prioriteringar. Att faktiskt göra plats och tid för det jag vill – skriva.

Förresten, en kul uppmuntran fick jag när statistiken för biblioteksutlåningen 2011 presenterades för ett par veckor sedan. I år fixade jag gränsen, mina böcker lånades ut 3415 gånger förra året. Och då hade ändå inte tredje boken om InnebandyPiraterna hunnit nå biblioteken (den kom ut i december) så jag kan ju hoppas att nästa års utbetalning blir ännu bättre. Försäljning i all ära, men det här kändes ännu mer som att vara författare på riktigt.

Och ska man nu vara författare på riktigt så gäller det ju att skriva fler böcker! Kanske man skulle hoppa på NaNoWriMo…? Det är inte idéerna som saknas. Jag har flera romaner som “bara ska skrivas”…

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.