Bokrean – idiotisk eller genialisk?

Snart är det dags för den årliga bokrean. Jag är ganska kluven till den. Det finns positiva och negativa aspekter. Så låt mig sätta dem på pränt:

Besöker du en bokhandel nu i början av februari är det med stor sannolikhet glest i hyllorna. Ja, det kan faktiskt vara tomt på vissa hyllplan. Varför? Jo, nu har bokhandlarna returnerat alla böcker som de hade returrätt på. Framför allt de som tillhör Bokia-kedjan har många titlar med sista returdag 31 januari. (Edit: bokhandlare påpekade att det ofta är två års returrätt på vissa titlar samt att det även finns andra datum som returdag)
I vissa fall är det böcker som samma bokhandlare beställde hem extra exemplar av inför julhandeln, alltså i november. Men när de en månad senare inte sålt böckerna så bestämmer de sig för att skicka dem i retur. En del är hyllvärmare som via centrala inköp tilldelats butiken och där de inte sålt ett enda exemplar under 6-12 månader.
I andra branscher innebär en rea att man tar det som finns kvar i hyllorna och man behöver bli av med. Sedan sätter man ner priset. Först med 20%, sedan kanske 50% eller rentav 70% tills man sålt det och gjort plats för nyheter. I sista hand får det gå till välgörenhet eller återvinning.
I bokhandeln returnerar man istället. Kartong efter kartong med böcker, lastpallar fraktas tillbaks till olika lager där distributören i vissa fall skickar dem direkt till återvinning och i andra fall kontrollerar och räknar och lägger tillbaks i lagret.

Om någon vecka kommer så lastpallar med nya böcker till bokhandlarna. Böckerna som ska säljas på Bokrean. Till skillnad från andra branscher som tömmer sina egna lager så fyller alltså bokhandeln på sina lager med nya böcker som ska säljas på rea direkt. En del är sådant som gick i retur i januari förra året och sedan legat på ett lager sedan dess. En del är, hör och häpna, nytryck speciellt för mässan av stora titlar som nu ska få ett sista liv som kartonnage.
Hand upp alla som tycker det här låter sjukt.
Vore det inte bättre ekonomi att ta butikens egna osålda titlar och sänka marginalen på dem, kanske sälja dem till inköpspris (ungefär 50% av det vanliga utpriset)? Istället för att lägga tid på att räkna, packa böcker och sedan packa upp andra böcker?
Vissa bokhandlare tycker just så. Att det är sjukt. De struntar i den centralstyrda rean och dess kataloger och kör istället 20% på allt i butiken, eller plockar ut ur det egna lagret och sätter rabatter på detta. På det viset slipper de slösa frakt och arbetstid på att skicka böcker fram och tillbaks.
Dessutom: rean blir unik för just den butiken och man kan verkligen hitta spännande fynd som inte finns i kedjornas kataloger.

Dessutom har rean tappat effektivitet, inte minst eftersom det idag körs så mycket andra kampanjer och du har nätbokhandeln som pressar priserna på böcker. Frågan är hur mycket längre den överlever. När man dessutom läser i Svensk Bokhandel att rea-sortimentet för 2013 kommer att bestämmas snart så blir det bara en bekräftelse på vansinnet.

Men, jag sa ju att jag var kluven. I sann dubbelmoral kör jag nämligen några av mina egna titlar på rean. Förra året testade jag två InnebandyPiraterna-böcker på Adlibris bokrea med riktigt bra resultat. Jag ser det som ett kampanjpris.
Så jag följer upp det med en möjlighet att köpa både första och andra säsongen till kanonpris under en dryg månad. Jag hoppas förstås att det ska locka folk att köpa den tredje säsongen samtidigt – till fullpris.
Dessutom, Barkhes döttrar av Bodil Mårtensson. Den första delen i trilogin om Barkhe (tvåan kommer i maj) gavs ut i en specialutgåva: inbunden med ljudboken på MP3-CD-skiva, numrerad och signerad (av Bodil, inte av mig). Den får också gå på rea så långt lagret räcker. Ett riktigt rövarpris! Köp och ge bort!

Dessutom: jag kommer att göra en signering (!) på bokrean i år. Hos Böcker & Blad i Hyllinge ska jag fredagen den 24 februari kl 14-16 sitta och signera InnebandyPiraterna. De kommer att sälja Första säsongen till reapris. Sen har de förstås även andra och tredje säsongen.

Okej, då avslutar vi med inköpstipsen:
InnebandyPiraterna 1
InnebandyPiraterna 2
Barkhes Döttrar (Presentutgåva)  279 kr

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.