Läsplatta 150% dyrare i Sverige än i USA – ändå slut i lager

Det har snackats länge om varför ebokens genombrott dröjer (dröjt?) så länge i Sverige när det fullständigt exploderar i USA. Jag fortsätter hävda att det till stor del beror på attityden hos de ledande nätbokhandlarna, helt enkelt en brist på ordentlig marknadsföring.

Även om dito.se gjort avtryck i höst efter sin lansering så har de ändå inte nått hela vägen. En anledning tycker jag är att de satsat mer på surfplattor än läsplattor.

Det som gör mig riktigt förvånad är Sonys taktik. De har visserligen en bra surfplatta men helt klart lever de i skuggan av Samsung, iPad och flera andra. På läsplattesidan har de kanske marknadens bästa läsplatta, Sony PRS-T1. Visserligen blev den billigare under hösten, nu 1700 kr.

Jag var inne och skulle köpa en idag, i en Sony Store men de hade bara ett demo-ex kvar. Den var tillfälligt slut. Och när jag kollade på nätet var den slut hos flera återförsäljare. Den har alltså sålt bra.

När jag surfade runt läste jag att den i USA kostar 99 dollar just nu, runt 680 kronor. Och det var i Sonys webbshop. I samma webshop, fast den svenska, är priset alltså 1700 kr. Med andra ord ett påslag på 150 procent. Är det rimligt?

Båda priserna var med fri frakt. Lite osäker på om det tillkom någon form av moms på det amerikanska priset.

Visst känns det som det finns en marknad här, en helt oexploaterad marknad. USA har Kindle och Nook, förutom Sony och ett gäng andra. Och ett priskrig på läsplattorna. Jag trodde faktiskt det skulle komma till julhandeln här i Sverige, men inte. Om Sony kan sälja såpass mycket plattor att de inte kan leverera till återförsäljare – utan att det gjort speciellt mycket marknadsföring – tyder inte det på att man missbedömt efterfrågan rejält?

Och när får vi en bra läsplatta som kostar 990 kronor i Sverige?

Adlibris verkar till och med ha slutat sälja läsplattor för tillfället och bara satsar på appar. Eller har de en egen läsplatta på gång för lansering 2012?

Förresten: nu syns InnebandyPiraterna 3 som bland nyheterna i eböcker hos Adlibris! Den finns förstås även hos Bokus/Dito och Bokia.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.