Jag har bidragit med 1283 kronor till Författarfonden

Oktober månad är lite julklappsmånad för svenska författare. Då betalas nämligen Biblioteksersättningen ut. Alla författare får en liten slant för varje gång deras böcker lånas ut. Närmare bestämt 79 öre 80 öre per utlåning av de 132 öre som staten betalar till Sveriges författarfond som administrerar ersättningen. En liten del går till administration (8 öre) och en del till upphovsmännens organisationer: Sveriges Författarförbund, Svenska Tecknare och Svenska Fotografers förbund. Resterande ören går till att betala ut olika typer av stipendier, garantibelopp och bidrag till upphovsmän.

I dagarna betalas pengarna ut till författare som klarat skamgränsen (?) på 2000 utlåningar. Det räcker nämligen inte med att du har skrivit böcker som biblioteken köpt in och lånat ut. De måste dessutom lånas ut tillräckligt ofta.

Jag klarade inte gränsen under 2010 (jo, det är nio månaders eftersläpning på redovisningen) och blir därför utan. De 1283 kronor 1300 kronor som mina 1625 utlån genererade hamnar i den allmänna potten och bidrar till att någon författare kan få ett arbetsstipendium. (Uppdaterat: fick veta att det var höjt till 80 öre per utlåning)

Jag kan visserligen tycka att gränsen för utbetalning kunde varit lägre. När man betalt sociala avgifter hade det ändå varit en trevlig tusenlapp som efter skatt i alla fall hade räckt till en trevlig middag – eller en full tank diesel. Men någonstans ska gränsen dras för när de administrativa kostnaderna ökar för att betala ut småbelopp. Jag går ju inte lottlös, biblioteken har ändå köpt in mina böcker i hundratals exemplar och det är jag tacksam för.

Dessutom hoppas och tror jag att jag haft fler utlån under 2011 med tanke på att biblioteken köpte in InnebandyPiraterna 1 först i mars 2010 och InnebandyPiraterna 2 släpptes inte förrän i slutet av september 2010. Sen hade det förstås varit bra om jag fått ut trean i april som jag tänkt…

Men ändå: idag har flera tusen läsare lånat mina böcker på biblioteket. Det är ändå rätt häftigt. För två år sedan hade jag ännu inte gett ut en enda bok!

Sen har jag förstås en bit kvar till utlåningstoppen 2010:

1. Martin Widmark……. 1 369 393
2. Astrid Lindgren…….. 877 336
3. Helena Willis…………  815 033
4. Sören Olsson…………. 744 517
5. Anders Jacobsson…… 742 231

(Antal utlåningar, dessutom får författaren inte 79 öre 80 öre för varje utlån när de passerat vissa nivåer på ett par hundra tusen utlåningar. Men det är fortfarande mycket pengar i ersättning för dessa stjärnor)

Sen upptäcker jag min nya favoritförfattare, precis inne på topp 200, vars översättare nu kan glädjas åt 39,5 öre 40 öre per utlåning:

198. Harlan Coben…….. 84 996

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.