Hoi – det häftigaste förlag jag jobbat med

Försöker samla intryck och tankar efter nästan sex dagar i Göteborg och Bokmässan. Körde upp i onsdags för att bygga monter tillsammans med Erika (vår projektledare) och Lars (en av tre grundare och huvudägare tillsammans med mig).

Montern blev grymt snygg. Tack till Marcus Öjersson och killarna på 1aB Design.

Det blev en helt fantastisk mässa. Vilket gäng vi fick ihop, trots att sjukdomar och tryckdeadlines (!) gjorde att det blev en något decimerad styrka. Alla peppade varandra i montern och redan på torsdagen hade vi sålt mer än vad vi gjorde i montern förra året (då jag delade med fyra andra egenutgivare).
Vi körde seminarier med både lite och väldigt mycket publik. Vi hade releasemingel för två romaner (Bo Wibergs En alltför slutgiltig lösning och Thomas Dahlqvists Den thailändska amuletten). När sedan Håkan Nesser dök upp till releasen och köpte ett exemplar av DTA (vi kör alltid initialer som kortnamn på våra titlar) så var den kvällen en succé – inte minst eftersom vi fick fint besök av ytterligare ett dussin svenska författarprofiler.

Så här såg montern ut när vi anlände till mässan på onsdagen...Jag vill påstå att Hoi Förlag blev en succé på mässan. Vi hördes, syntes och gjorde ett intryck. Jag skulle till och med våga gå så långt som att säga att Hoi (som betyder House of Independents) är det häftigaste förlag jag jobbat med. Helt enkelt för att konceptet, affärsidén, känns så klockren. Jag blev faktiskt än mer övertygad efter bokmässan.

Inte minst när en känd författare (ska inte säga vem, men vi berättade om Hoi för väldigt många under mässan) tyckte att det var en riktigt bra idé och dessutom sa “ni gör ju som Piratförlaget gjorde en gång, men ni tar det ett steg längre”. Författare gillar självklart upplägget med 80% av vinsten till författaren och 20% till förlaget.

Två Hoi-titlar: Den thailändska amuletten och RivieraRuffel.Redan innan mässan började så påbörjade vi en lista med saker som vi kan göra ännu bättre nästa år. Nu ska vi bara se till att inte slarva bort den.

Dessutom fick vi chansen att träffa flera spännande nya författare som nu är på väg att lektörsläsas. De närmsta månaderna räknar jag med att vi kan göra klart med ytterligare titlar för utgivning. Inte minst lyckades vi spåna och diskutera kring vad man kan göra både på mässan och under resten av året. Strategiska och kreativa lösningar.

Nu, alldeles nyss kläckte jag en ny idé som kanske, kanske kan vara lösningen på VIPstory. Mitt sorgebarn. Eller ska jag säga hjärtebarn? Jag gillar verkligen noveller, men det är en stor utmaning att hitta en plats för dem där författarna kan få betalt utan att förlaget ska behöva förlora pengar. Vi får se vad resten av ledningsgruppen på Hoi Förlag tycker om min idé. Blir det tummen upp kanske vi genomför det om några veckor. Det är så vi jobbar, korta beslutsvägar.

Förresten: Hoi Förlag har självklart redan bokat plats på Bokmässan 2012. Och satt upp oss på kölistan för hotellrum.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.