Dags för eböckernas stora genombrott – i USA
Nyss hemkommen från Bokmässan. Det surrades i korridorerna och på scenerna om eboken. Men på mässgolvet var det pappersböckerna som dominerade.
Mest förvånande: träffade flera i branschen som på fullt allvar tror att eboken inte kommer att slå i Sverige. “Vi gillar pappersböcker, den känslan går inte att återskapa” eller “ja, i USA kanske det går, de läser ju inte så mycket böcker men vi…”
Efter Amazons lansering igår av en ny Kindle för 79 dollar (med nuvarande dollarkurs ca 530 SEK) är det bara att konstatera att det riktigt stora genombrottet i USA kommer till jul. Andelen som äger en läsplatta (12% i juni 2011) kommer då kanske att stiga till det dubbla igen. De är på väg mot en punkt där allt fler titlar bara kommer att tryckas på papper som POD eftersom det blir ett komplement till eboken.
Till Sverige kommer Sony med sin nya läsplatta i okt/nov och ska enligt uppgift kosta ca 1700 kr ut i butik. Det blir ett stort steg framåt jämfört med nuvarande modells pris på 2400 kr. Då ska man komma ihåg att Sony är en premiumprodukt och vi borde kunna räkna med konkurrerande plattor till lägre priser. Vågar vi hoppas på första läsplattan under 1000-lappen till jul?
Hoi Förlag har dragit sitt strå till stacken genom att sälja eböcker för 19 kr hos Adlibris, exempelvis RivieraRuffel som ett tag låg på 4:e plats (nu 10:e) på deras ebokstopplista. Det var tills Bonniers släppte ett antal enoveller för 25 kr.
Men det händer nu. Den som på allvar tror att eböcker aldrig kommer att slå i Sverige kan ansluta sig till dem som en gång i tiden jobbade på Facit och tvivlade på att elektroniska räknare skulle kunna ersätta bordsräknare.
Låt oss hoppas att inte Bokia eller Akademibokhandeln blir det nya Facit.