Prissättning av eböcker, sociala eböcker, OS-funderingar samt författare som lever på författarskap

Eftersom jag skriver på en tjock bok (InnebandyPiraterna 3) där jag nu är drygt halvvägs och redan passerat 50.000 ord, borde jag inte lägga tid på att blogga.
Men jag kan inte låta bli att länka till lite läsvärt. Och kommentera helt kort.

* * *

Jan Gradvall är en av de vassaste krönikörerna i Sverige just nu när det gäller böcker/media/musik/film. En av de delar som jag alltid läste i Di Weekend på den tiden jag hade tidningen var Gradvalls krönikor.
Lyckligtvis kan man fortfarande läsa dem på hans egen hemsida. Senast läste jag kloka tankar om SVT, OS och MTG. Jag hoppas ju på att innebandyn ska få OS-status och visst vore det spännande om man 2024 kan se samtliga innebandymatcher i OS som pay-per-view eller i en nyskapad OS-innebandykanal.

* * *

Anton Johansson, som kan en hel del om både sociala medier och e-handel, skriver om hur böcker kan förvandlas till centrum för små sociala nätverk. Via tjänsten Readmill (fortfarande i stängd beta) kan läsare diskutera och länka till eböcker på ett smidigt sätt och tillför därmed boken ytterligare en dimension. Tänk att kunna se vilka som är de vanligaste understrykningarna i en fackbok? Eller att se vilka kapitel som rankas högst i en fackbok? Eller kanske se vilka stycken som kan hoppas över i en roman ifall du vill läsa den snabbare? Allt är möjligt.
“En liten indikation på att utvecklingen för digitala eböcker kommer gå fortare än för annan digital kultur. Mycket tack vare att affärs- och köpbeteendet har fått en så naturlig övergång från offline till digital för böcker, medan det för t.ex. film- och musik varit svårt.” skriver Anton.

* * *

Jag funderar på att ge ut några noveller i eboksformat. Det enda som talar emot är att startkostnaden är lika hög för en novell på 10.000 tecken som för en roman på 500.000 tecken. Elib har i alla fall infört en ny prisstege som gör det möjligt att prissätta böcker/noveller under 10 kr och ändå tjäna pengar. Men startkostnaden gör att det krävs försäljning på några hundra exemplar för breakeven och vad jag vet är det få eböcker i Sverige som ännu sålt ens i 1000 ex.
Jag själv slog rekord för eboksförsäljningen räknat i exemplar under juli månad. Men samtidigt sålde jag mer än 10 ggr så många exemplar i pappersformat under samma period.

* * *

Det finns de som tittat på prissättning av eböcker och hittat 10 regler för att göra det. (Via TeleRead).  En snabb översättning till svenska:

Vooks 10 regler för prissättning:
1. Noll variabel kostnad innebär att det är okej att kraftigt sänka priserna för att maximera intäkten
2. Optimalt pris är väldigt innehållsspecifikt
3. Vissa prisnivåer utlöst psykologiska “automatiska” inköp
4. Kategorisering spelar en stor roll för optimalt pris och möjlighet för upptäckt
5. Att marknadsföra hela kataloger är mer effektivt än enskilda titlar “när vattnet stiger lyfts alla båtar”.
6. Containers (bättre ord på svenska???) är en kritisk detalj för att driva merförsäljning i en app-miljö
7. Effekter för att lyfta en ebok genom smarta lanseringkampanjer påverkar försäljningen rejält
8. Generellt kan appar inte stödja lika höga prisnivåer som eböcker
9. Realtidsuppföljning av försäljningen är nödvändig för att justera priserna i en dynamisk eboksvärld.
10. För varje återförsäljare finns det vissa speciella metoder för att maximera upptäcktsmöjligheten och intäkterna.

* * *

Det pratas ofta om att det är svårt att livnära sig på att skriva böcker i Sverige.
Även i USA har det talats om hur få som kan leva på sina böcker, siffran “bara 200 författare kan leva på sitt skrivande” dök upp i något sammanhang och har sedan levt vidare. Men författaren Dean Wesley Smith, en eboks/egenutgivare-missionär, spräcker den myten i en bloggpost.
“Turns out, there are about 200 NEW NAMES on the major bestseller lists every year. (There are 780 yearly slots on the New York Times list alone, not counting the same number on Publishers Weekly lists, same number on the Wall Street Journal lists, and the 2,600 spots on the USA Today Bestseller list in a year.) So there are about 200 NEW NAMES in fiction hit the bestseller lists every year that have never been there before. That’s just the top spots. I’m not talking extended lists.”

Hur är det i Sverige? Jag googlade lite och hittade en intervju med Författarförbundets ordförande Mats Söderlund (NSD) från nov 2009 där han uttalar sig så här:
“Vi har omkring 2 700 medlemmar och av dessa ägnar ungefär 700 mer än 75 procent av tiden åt sitt författarskap. En inkomstundersökning visar att ju mer man arbetar med författarskapet, desto mindre tjänar man i snitt. Meridianen, alltså den vanligaste årsinkomsten, för våra medlemmar ligger på 120 000 kronor per år före skatt. Och bara tre procent av medlemmarna kan försörja sig helt på författandet.”

Men då ska man komma ihåg att inte alla författare är medlemmar i förbundet. Exempelvis jag.

* * *

Har utvecklat en viss besatthet i word count som mått på skrivandet. Alltså hur många ord jag lyckas skriva per timme, per dag eller skrivsession. Har en idé om att ifall jag vill nå mina mål att etablera mig som författare måste jag producera 2500-3000 ord per dag.
Dessutom tillkommer tid för redigering, research och marknadsföring. När jag nu haft semester från mitt vanliga jobb i drygt tre veckor så har jag faktiskt lyckats nå det målet. Men så fort jag börjar jobba blir det knepigare, att hitta ostörd skrivtid. Vi får se hur det går i höst.
Jag har i alla fall en stor skara läsare som skriker efter fler böcker i serien InnebandyPiraterna och det skulle vara kul att kunna tillfredsställa dem.
Samtidigt som jag har lite fackböcker och några romaner för vuxna som också vill komma ut.

* * *

Tänk om man skulle testa att ge ut en roman exklusivt som ebok? Helt strunta i pappersformatet. Det lär väl vara minimal risk för piratkopiering på papper i alla fall…

* * *

Om du är författare ska du boka in dessa datum i kalendern: 26 nov-3 dec. Vi planerar Författarkonferens på Gran Canaria i Hoi Förlags regi. Öppen för alla som skrivit en bok och har eller jobbar på att ge ut den.

* * *

Är du egenutgivare och vill dela med dig av dina erfarenheter ska du passa på att delta i vår tävling där vi söker egenutgivare som vill berätta om sin resa som egenutgivare. De insända texterna ska resultera i en uppföljare till boken Lyckas med bokutgivning. Köp den t ex hos Adlibris, Bokus eller Bokia. Den finns faktiskt inte som ebok just nu, vilket är pinsamt men något vi ska åtgärda snart…

* * *

Bloggar nog lite för långt – 11oo ord typ i den här posten…

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.