Nästa generation läsplattor kostar under 1000 kr i USA

Häromdagen skrev jag om en anledning till att e-böckerna inte slagit igenom i Sverige ännu. Bristande marknadsföring från nätbokhandlarnas sida. Men det finns en annan tung anledning – dyra läsplattor.

Läste ett test i NY Times idag (nåja, på deras sajt) av Apple-älskaren David Pogue. Han ger faktiskt en hel del beröm åt den senaste generationen läsplattor med e-Ink: All-New Nook (håller med honom om att namnet är huvudlöst) och Kobo Touch Edition.

Båda har alltså touchskärmar och man slipper det tangentbord som Kindle haft. Man kan dock inte titta på film på en sån här platta, poängen med e-Ink är att det är batterisnålt. Det är bara när du uppdaterar skärmen som den drar ström. I princip när du bläddrar en sida i en bok. Glöm mobiltelefonens dagliga laddning. En e-bokläsare med eInk-skärm kan du använda i veckor och läsa flera böcker utan att behöva ladda upp igen.

Okej, poängen då? Jo, en anmärkningsvärd detalj i sammanhanget är priset på e-bokläsarna. 130 respektive 140 dollar. Alltså under 1000-lappen. För den allra senaste modellen. Väljer du en lite äldre kan du få den för under 100 dollar på vissa håll.

När man når till de här nivåerna börjar det närma sig en punkt där vem som helst är redo att köpa en e-bokläsare. Framför allt om de inser att man kan fynda böcker för några tior. Och det kan man faktiskt, även om många förlag prissätter uppåt väggarna för nyheter där en e-bok kostar lika mycket som en inbunden bok…

Det enda som verkar negativt med dessa båda plattor, liksom Kindle, är en viss inlåsning. Ja, det är väl precis som Apple kan man säga. Alltså att det är enkelt att köpa sina böcker i den butik som plattan kommer ifrån, men lite bökigare om du ska köpa dem någon annanstans.

En koll i Sverige. Adlibris säljer iRiver Story för 1770 kr, Cybook Opus för 2056 och Sony Touch Reader för 2995. De två förstnämnda har inte ens touchscreen vad jag kan se.

Bokus har faktiskt bättre priser: Cybook Opus för 1390 kr, iRiver för 1290 (slutsåld). Dessutom har de NBoox E600 med pekskärm, WiFi och webbläsare för 2795.

Billigare då hos lilla Billingska bokhandeln som har Cybook Orizon med pekskärm för 2595 kr. Men jämfört med Amazon där samma platta kostar under 1500 kr (225 dollar) så är det ändå dyrt i Sverige. Vad beror det på?

Kanske är CDON billigast av de svenska handlarna med iRiver Cover Story, en pekskärmsläsare med wifi, för 1490 kr med CDON:s egen e-bokshop inbyggd.

Det börjar bli dags att inhandla och testa en e-bokläsare. Även om jag gärna hade velat se priser under 1000-lappen!

Och så slutligen: på temat varför ska man köpa en läsplatta istället för en surfplatta (iPad & Co) när man kan läsa e-böcker på surfplattor? Och på mobilen? Tja, förmodligen av samma anledning som det i de flesta hem finns mer än en tv-apparat och mer än en dator. Och att många av oss har både stationär och bärbar dator. Olika situationer. I soffan kanske vi sitter med surfplattan, men när vi ska lägga oss i sängen och läsa med en sänglampa för att vila ögonen är en läsplatta mer behaglig och dessutom väger den bara en tredjedel så mycket. Ungefär samma viktskillnad som mellan en pocket och en inbunden – vilket har du helst i sängen?

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.