Att jobba ensam hemma

För drygt en vecka sedan var jag i Stockholm och hälsade på flera personer inom bokbranschen. Jag fick då se tre olika kontor och det blev en lite flashback till den tid då jag själv jobbade på företag med fler anställda än en.
Sedan november 2003 driver jag mitt eget företag och jag har så gott som hela tiden, förutom ett år då jag hade ett rum i ett kontorshotell, haft kontoret hemma i lägenheten. Numera bor jag i en större lägenhet och har ett större kontor. Dessutom är jag sedan två år tillbaks inte ensam speciellt ofta eftersom min sambo är mammaledig, nu med vårt andra barn.
Skämtsamt brukar jag säga att ha kontoret hemma med småbarn är ungefär som att jobba i kontorslandskap. Lämnar du pennor framme på skrivbordet så kan de mycket väl vara borta nästa dag. Låt vara att du där slipper att medarbetarna ritar på fakturor eller slänger saker i papperskorgen. Eller kommer och lämnar leksaker på ditt skrivbord. Eller kräver att få se Babar på Youtube.
Ibland kan jag sakna den dagliga kontakten med kollegor. Det är rätt mysigt att komma in på morgonen, byta några ord. Att alltid ha någon att luncha med utan att du behöver boka in det i förväg.

Samtidigt är jag lyckligt lottad som har ett kontorsrum mitt i centrum, jag känner många som jobbar här och kan sticka ner på stan och äta lunch och välja mellan hundratals restauranger.

När jag nu driver förlag (även om jag bara har två titlar och egentligen bara marknadsför den enda) så märker jag också vissa andra baksidor med att ha kontoret hemma. De senaste veckorna har jag tagit emot och packat om hundratals böcker. Då gäller det att vara hemma just när postens bud kommer förbi, råkar jag vara ute så ligger det en avi och jag får köra ner till postcenter och hämta ut paketen.
Dessutom är kontorsrummet inte riktigt optimerat för att fungera som lagerutrymme eller distributionscentral. Även om jag inte tänker ha lager hemma så inser jag att för varje ny titel jag ger ut så kommer det att bli minst en kartong med böcker här.

Om ett år hoppas jag vi flyttat in i vårt hus – där tanken är att jag ska ha mitt kontorsrum. Det återstår att se om jag kommer att njuta av tystnaden där eller om det kommer att kännas ensamt som ensamföretagare utanför city.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.