Mitt digitala arv – börda och tillgång

Har precis aktiverat tillägget DisqUs för kommentarer på den här sajten. Efter viss tvekan gick det ganska smärtfritt. Fördelen med det systemet är att det samlar alla dina kommentarer som du gör på sajter med just DisqUs installerat. På det viset kan jag se vilka kommentarer jag gjort hos andra på den här sidan.

Annars är det lätt hänt att man gör en kommentar och den försvinner ut i cyberspace, du har ingen koll på eventuell efterföljande diskussion – speciellt om inte webbsajten du kommenterar på har någon form av e-postbevakning.

Det är också ett sätt att få färre anonyma kommentarer.

* * *

Den här posten skulle dock handla mest om en annan sak – mitt digitala arv. Jag har de senaste månaderna migrerat ett flertal webbplatser till WordPress från DotNetNuke. Jag har inte ångrat det eftersom WP för de sajter jag har fungerar mycket bättre.

Men några sajter ligger kvar i DNN eftersom de är större, svårare att flytta. VIPstory.se valde jag att helt enkelt pensionera och bara låta en kopia ligga kvar på vipstory.net tills vidare. Där håller jag på att flytta över VIPstory.org-innehållet.

Det kan jag dock inte göra med dahlgren.net som varit min företagssajt men även platsen där jag bloggat. Jag tror det ligger ungefär 400 bloggposter där, flera av dem dessutom med kommentarer. Hur importerar man det till WordPress när jag nu vill flytta domänen?

Dessutom hade jag tänkt att “nya” dahlgren.net skulle fokusera på mitt företag och de tjänster jag erbjuder. Bloggen Gråzon var en spretig skapelse med blogginlägg om både det ena och det andra. Vissa med affärsnytta men väldigt mycket utan. En del texter jag är väldigt stolt över – andra som jag är mindre stolt över.

Här är alternativen som jag ser det:

1) Flytta över alla blogginlägg och kommentarer från den gamla sajten till dahlgren.net eller eventuellt till solvedahlgren.se (där framtida tyckanden främst publiceras). Kräver förmodligen mycket manuellt jobb, har inte hittat någon riktigt bra export/import för att gå från DNN till WP.

2) Välj ut de allra bästa blogginläggen och flytta över dessa – spara resten på samlingssidor eller rentav bara radera dem?

3) Skapa en kopia av den gamla sajten i html-format som sparas som arkiv på solvedahlgren.com (en annan domän jag har) och hänvisa därifrån till de nu gällande sajterna. Det krävs dock ett hästjobb med redirects av alla inkommande länkar till dahlgren.net

4) Flytta inte över något. Spara ner sajten på hårddisken för framtida referens.

Det här belyser egentligen ett viktigt problem för framtiden. Hur vi bevarar våra digitala texter och bilder när vi flyttar mellan tekniska plattformar?

Och vad är det smartaste alternativet?

Fotnot: Förutom dahlgren.net har jag två andra mastodontprojekt att migrera: FCHnytt.se som var en rätt aktiv nyhetssida, veckansnovell.se med nästan 900 noveller… Dessa båda är dock inte så aktiva i nuläget och inte lika viktiga som dahlgren.net – en sajt som trots allt är mitt företags ansikte utåt.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.