InnebandyPiraterna 1-03: Jakten på en miljon i sponsorpengar
Ungefär som i en skolsal. I ena änden av rummet en stor whiteboard och en kille som skrev och ritade. Men hela laget var samlat i ett konferensrum på Emils pappas kontor. Alla utom tre spelare som redan hade bestämt sig för att lägga av. Filip P skulle plugga vidare och hoppades komma in i Stockholm. Rasmus skulle resa jorden runt med en kompis. Och Oliver var bara trött på innebandy och skulle lägga av, han hade hälsat att de enda klubbor han skulle röra framöver var golfklubborna.
De tre tillhörde inte de viktigaste spelarna i laget. Oliver hade visserligen ett rätt bra skott men han hade inga ambitioner och struntade ofta i träningar när de krockade med Röglematcher eller om en kompis ringde och ville gå på bio. Han brann inte för innebandyn.
Utan de tre bestod truppen nu av 16 spelare. Det var målvakterna Emil Fredriksson och Ali Hassan. Backarna Anton Stankovic, Daniel “Danto” Thomasson, Joel Magnusson, Alex Andersson och Andreas “Andy” Sundstedt. Tre centrar – Charlie Modin, Viktor Malmström och Robin Gonzales. Och slutligen sex ytterforwards: Brian Jensen, Carl Larsson (vars föräldrar var konstnärer med sinne för humor), Linus Ekström (som kallades Linus Ett), Linus Turesson (som kallades för Linus Två), Tom Stenhög och Gustav Olofsson.
Anton och Emil höll i mötet även om det var Emil som pratade mest. Han berättade om Floorball World Tour, ungefär samma saker som han hade berättat för Viktor och Anton en vecka tidigare. Nu hade han dock kollat upp regler och andra detaljer lite bättre och kunde därför besvara frågor som oundvikligen skulle dyka upp efteråt.
– Alla lag på touren drivs som företag som sedan skriver kontrakt med alla spelare. Det blir inga löner utan vi får dela på eventuella prispengar, berättade Emil.
Han drog sedan snabbt igenom den budget han hade gjort upp, beräknade kostnader för resor, hotell och anmälningsavgifter. I den ingick att varje spelare själv skulle betala 10 000 kronor för att få vara med på resan. De resterande 50 000 kr per person som krävdes tänkte Emil ordna fram genom sponsorer.
Emil ritade upp en pyramid på tavlan och delade in den i tre olika skikt.
– Längst ner har vi basen. Det är mindre sponsorer som mest ställer upp för att de gillar oss, kanske folk vi känner eller våra föräldrar. Där tänkte jag att vi skulle ha in 40 stycken på den nivån som kallas brons. I mitten har sedan sex företag på silvernivå och i toppen tre guldsponsorer. Det är guld– och silversponsorerna som ska synas på våra tröjor, sa Emil.
– Vad kostar det att bli sponsor? frågade Tom.
– Guldsponsorerna betalar 100 000 kronor, Silver kostar 50 000 kronor och de minsta får betala 10 000 kronor. När vi sålt alla sponsorpaket så har vi en miljon. Det är vad vi skulle behöva för att genomföra första delen av säsongen på touren. Ska vi åka över till USA måste vi ha spelat in lite prispengar i Europa först.
– Går det verkligen att få in så mycket? undrade Linus Ett.
– Absolut. Det handlar bara om kontakter och hårt jobb, vi har ju fortfarande tid på oss. Jag hoppas att alla kan hjälpa till och sälja in i alla fall några mindre sponsorpaket. Alla företag har råd med 10 000 kronor.
Emil delade slutligen ut några färdiga sponsoravtal som han hade kopierat upp. Varje spelare fick med sig fem exemplar. Sedan svarade han på frågor om kvaltävlingar, rankingpoäng, matchernas längd och andra detaljer som intresserade resten av killarna mer än budgetar och affärsplaner, konstaterade han.
* * *
Den allra första turneringen på Floorball World Tour genomfördes i början av mars i Sydney, Australien. Kvalet samlade knappt 100 lag. Emil hade läst rapporter från några av de svenska lag som var på plats och de tyckte att klassen på de sämsta lagen var riktigt usel. Men de åtta lag som tog sig fram till kvartsfinalerna i huvudturneringen höll minst svensk div 1-klass, enligt en av spelarna i ett av de svenska lag som tagit sig dit.
Historisk första segrare på touren blev inte helt oväntat ett svenskt lag med den käcka förkortningen WWW som betydde We Were Warberg (ett tufft namn som dock var fullständigt omöjligt att uttala, försök själv säga det snabbt fem gånger i rad eller ens en enda gång utan att staka dig). I laget, vars medelålder låg närmare 40 än 30 år, fanns flera före detta elitseriespelare som förutom sin rutin fortfarande var relativt vältränade efter spel i division 2 och 3 de sista åren. De flesta av dem hade ett förflutet i just Warberg men även några göteborgare fanns med i den starka truppen.
WWW toppade därmed den allra första världsrankingen efter segern i Sydney. Semsterresan till Australien blev en fullträff för de tio gubbarna som delade på drygt två miljoner kronor i prispengar. De hade egentligen inte planerat att åka vidare till Dubai men efter succén i premiären så bokade de om sina biljetter och satte sig på ett plan till Dubai istället för Köpenhamn.
För Emil var detta väldigt goda nyheter. Det innebar nämligen att han kunde ta med sig tidningsklipp som skvallrade om “Succé för Warbergs gubbar i Sydney” till sina möten med potentiella sponsorer. Mot alla odds hade turneringen lyckats få större rubriker hemma i Sverige än det nyss inledda SM-slutspelet.
Nackdelen var att killarna i Tågaborg inte längre var ensamma. Runtom i Sverige började mängder av kompisgäng drömma om miljonerna på Floorball World Tour och planera resor till turneringarna i Europa. Konkurrensen skulle bli betydligt tuffare för varje turnering framöver.
* * *
– Fattar du hur svårt det var för mig att fixa det där jobbet till dig?
– Jo, jag förstår att det inte var lätt. Men det här kanske är sista chansen vi har, sa Anton.
Diskussionen hade pågått ett tag. Anton hade anat att pappa Josef inte skulle bli överlycklig när han kom hem och berättade att han tänkte åka iväg och spela innebandyturneringar runtom i Europa till sommaren istället för att jobba som fastighetsskötare. Han hade ändå känt sig tvingad att berätta, hans pappa skulle annars ändå fått höra det på omvägar. Då var det bättre att säga det själv och försöka övertyga Josef Stankovic om vilken bra idé det var.
Det fick sådär. Josef var inte rasande men han var långt ifrån nöjd.
– Sista chansen? Ni har ju inte ens fyllt 20 år. De här Warbergsgubbarna som det stod om i tidningen är ju över 30 hela gänget. Ni har ju hur mycket tid som helst på er. Spela ett år tillsammans i div 5 och åk iväg några veckor nästa sommar.
– Inte med det här laget. Alla försvinner ju åt olika håll efter sommaren. Det är knappt någon som vill lira i division fem. Men den här grejen, Floorball World Tour, det är spännande. Det lockar killarna. Det är enda sättet att hålla ihop laget, sa Anton.
– Okej, risken är att en del lämnar laget. Men är det verkligen värt att kasta bort ett jobb för det? Om du inte jobbar där i sommar så har du nog ingen chans att få jobba där i höst. Om ni inte lyckas på touren så kommer du hem och har varken jobb eller plats på någon skola. Tänkte du att jag och mamma skulle försörja dig då eller?
– Det går väl alltid att hitta något jobb. Jag får väl städa eller nått.
– Ja, du väljer själv du är ju vuxen nu. Men jag tycker att du ska tänka igenom det här ordentligt. Det är hårda tider nu och många företag avskedar folk. Det är inte hur enkelt som helst att hitta jobb, det ska du veta.
Något motvilligt lovade sedan pappa Josef att ta med sig lappen med sponsorerbjudandet till sin chef för att höra om företaget kunde sponsra det nya unga laget med 10 000 kronor. Trots alla invändningar brukade han ändå stötta Anton vad han än bestämde sig för att hitta på.
* * *
Två veckor senare träffades hela laget igen efter onsdagsträningen. De tränade tillsammans två gånger i veckan under Stellans ledning. Inte bara för att hålla igång, utan för att bli bättre. Han hade stöttat dem helhjärtat och lovat att hjälpa dem med träningarna så fram till sommaren. Dessutom hade han hjälpt dem att fixa träningstider i hallen de sista månaderna då klubben egentligen inte hade några hallbokningar.
Emil rapporterade läget på sponsorfronten. Det såg egentligen hyggligt ut efter bara två veckors jobb.
– Vi har fått in sju stycken bronspartners. Dessutom har jag pratat med ett företag som vill sponsra oss med matchtröjor, kläder, skor och klubbor. Men vi får inga pengar av dem, bara prylar, sa Emil.
– Så vad innebär det? Hur mycket pengar saknas det? frågade Charlie.
– Vi har 70 000 kronor så det är en bra bit kvar. Framför allt är det väldigt tufft att hitta guld- och silversponsorer. Jag pratade med ett företag som eventuellt var sugna på att gå in med 200 000 kronor.
– Det låter ju skitbra, sa Viktor.
– Jo, men de krävde att de fick döpa laget med sitt företagsnamn och att de var ensamma på tröjan med sin reklam, sa Emil. Det känns inte som om det är rätt väg, det blir bara ännu svårare att få in fler sponsorer.
– Men är det inte dumt att tacka nej till 200 000 kronor? undrade Gustav.
– Vill du att vi ska heta Team Franssons Frukt och ha en stor fruktkorg tryckt över hela bröstet?
– Nej.
– Bra. Då är det inget alternativ. Jag vill att alla tänker till ordentligt ifall ni känner folk på något företag i stan som kan tänkas sponsra. Jag kan snacka med dem, men det är lättare om de känner någon som spelar i laget, sa Emil.
Viktor hade suttit tyst hela tiden och räckte nu upp handen. Emil nickade åt honom.
– Jag har hittat en kille som vill bli vår manager, sa Viktor. Han lovar att fixa fram de sponsorer som behövs om vi skriver kontrakt med honom. Det skulle ju lösa alla våra problem.
– Grymt. Vi får ta ett möte med honom och höra vad det är han tänkt sig. Jag förmodar att han inte tänkt göra det gratis eller? sa Emil.
– Nej, det är klart att han inte vill. Han ska ha provision på allt vi tjänar. Men du kan väl följa med och träffa honom Emil så får vi läsa igenom hans kontraktsförslag.
– Okej, vi gör det så fort som möjligt.
De avslutade mötet. På vägen ut högg Charlie tag i Emil och Anton. Tillsammans med Brian dröjde de sig kvar i konferensrummet.
– Jag ska vara ärlig. Det här låter jättespännande men jag kan inte vänta hur länge som helst. HIF vill ha besked av mig. Jag har blivit erbjuden ett kontrakt och de vill att jag börjar träna med A-laget direkt. Om jag inte skriver på det senast på fredag så kommer de att gå vidare till någon annan av U-spelarna, sa Charlie.
– Det är ungefär samma sak som FCH har sagt till mig. Jag kan få ett hyfsat A-kontrakt med dem men om jag inte bestämmer mig den här veckan så kommer de att gå vidare och det är inte säkert att platsen i truppen finns kvar nästa vecka, sa Brian.
– Det ni säger är att vi har 48 timmar på oss att ordna fram lite mer än 900 000 kronor? sa Anton.
– Ja, så skulle man också kunna säga. Jag kan inte tacka nej till ett kontrakt nu om jag inte vet att det blir något av med Floorball World Tour, sa Charlie.
– Då är vårt enda hopp att den där managern som Viktor hittat kan ordna fram pengar tills på fredag, sa Emil.