Så många böcker behöver en författare sälja per år för att kunna leva på sitt författarskap

Foto: Barbara Helgason, Fotolia

Som en uppföljning till min långa genomgång av traditionella förlag och hybridförlag i jämförelse häromdagen tänkte jag gå vidare med en vanlig fråga bland författare. Hur mycket behöver jag sälja för att kunna leva på mitt författarskap?

Varning: du kanske inte vill veta svaret.

Till att börja med måste vi definiera “leva på”. Det skiljer sig nämligen väldigt åt. Ett sätt att kunna leva på sitt författarskap är att skära ner på sina kostnader. Ät mer potatis, rotfrukter och mindre färdigmat. Flytta till glesbygden där husen är billigare. Sälj alla dina prylar och köp inga nya ifall du inte blir en bästsäljande författare. Okej, ni fattar.

Vilken månadslön vill du ha? Existensminimum är knappt 5000 kr. En del skulle kunna leva på 10.000 kr efter skatt medan andra säger att det är omöjligt att leva och betala räkningarna om de inte får ut 25.000 kr. Man kan säga att om du har en bra lön idag, dyrt boende (stor villa med swimmingpool istället för liten lägenhet med badkar) och dyra vanor (du äter ute oftare än hemma) så blir det svårare för dig att leva på ditt författarskap.

Men låt oss anta att du kan leva på 25.000 kronor före skatt. Eftersom dina intäkter som författare ska gå in i i ditt bolag så behöver du dessutom betala arbetsgivaravgifter och pension (även om man kan fortsätta skriva ända fram tills man dör så kan det vara trevligt med lite extra pension) och kanske lite försäkringar. Nej, skrivkramp är sannolikt inte godkänt skäl för sjukskrivning hos Försäkringskassan.

Ett företag brukar räkna i grova drag 50% mer än lönen för att täcka olika kostnader för en anställd i form av försäkringar, arbetsgivaravgifter etc. Det innebär att du behöver få in 37.500 kr per månad. Sen har du förstås kostnader; dator, bredband, resor.

Resor, här har du faktiskt en fördel som författare. Alla resor kan vara research. Åk två veckor till Thailand och skriv en bok där minst ett kapitel utspelar sig där. Bom! Avdragsgill kostnad. Men kom ihåg: du kan inte dra av resten av familjens kostnader, sorry. Vilket innebär att du kan förklara för barnen och frun/mannen att de får stanna hemma medan du åker på tjänsteresa för att skriva. Blir superpoppis när du sticker i början av november och de får vinka av dig i snöslaskstormen.

Men om du skippar Thailand och nöjer dig med en stuga i Sverige (inte på Gotland eller i Stockholms skärgård, Skåne eller Västkusten för där är det lika svindyrt som Thailand) så kanske du kan klara dig på 5000 kr extra per månad.

Du behöver alltså dra in 42.500 kr x 12 = 510.000 kr per år.

Nu börjar vi komma någonvart. En halv mille är vad du ska tjäna på dina böcker. Varje år.

Om du nu läste mitt inlägg om hybridförlag vs tradförlag vs egenförlag så har du insett att du på en inbunden bok kan tjäna mellan 30 och 90 kr. Eller om du är driftig och säljer mycket själv vid signeringar utan mellanhänder ytterligare några tior.

Notera: även sådant som du säljer kontant vid en signering är skattepliktigt och ska redovisas i ditt bolag. Du missade väl inte Ranelid vs GW Persson för några år sedan när GW anklagade Ranelid för att sälja böcker svart?

Men låt oss för enkelhetens skull säga att du får behålla 50 spänn per såld bok. (Om du är utgiven på traditionellt förlag så är det krasst sett så att det blir svårt, å andra sidan uppvägs det av att förlaget kanske tar lite fler kostnader åt dig. Ibland kanske rentav du får både inträde och hotell betalt i samband med Bokmässan).

Enkel matte eller hur? 510.000 kr delat med 50 kr ? 10.200 böcker.

Du behöver sälja 10.200 inbundna böcker per år för att kunna leva enbart på ditt författarskap. Du förstår nu genast varför författare gärna är ute och föreläser. En föreläsning kan generera alltifrån 2000 kr (typ bibliotek eller skola med dålig budget) till 50.000 kr (känd författare på företagsevent). Dessutom fakturerat och betalt direkt, ingen fördröjning på 6-24 månader som är fallet med bokförsäljning.

Jag hoppas du noterade det där med varje år. Det räcker inte att skriva en bok och göra succé och sälja 10.000 böcker. Du måste upprepa det. Det är nu du säger “aha, det är därför alla deckardebutanter med ambitioner kommer med en ny bok varje år.”

Ja, precis. De kommer med en ny bok varje år eftersom de vill ha lön varje år. Ända tills de blir så storsäljande att de faktiskt kan ge ut en bok vartannat eller vart tredje år som Liza Marklund. Men då riskerar de också att tappa läsare eftersom en läsare gärna läser mer än en bok per år av sina favoritförfattare.

Men det finns också en andra fördelar med att ge ut en ny bok varje år. Det ger dig nya läsare och det säljer fler exemplar av dina gamla böcker. Jag tjänar varje månad några tusenlappar på böcker som jag skrev för flera år sedan. Nu är det inte så stora volymer att jag kan leva på det. För att ge perspektiv: jag har sålt över 10.000 ex av min serie InnebandyPiraterna. Tjoho. Men jag har gjort det över en tidsperiod av fem år. Så det kan väl ge mig en månadslön på 5000 kr före skatt under den här perioden. Deltidsförfattare på 20% är inte så illa det heller.

Men pocket då? Blir man inte asrik när en bok blir pocket och säljer många flera tusen exemplar än originalutgåvan?

Nej. Det är det enkla svaret. Beroende på villkor tjänar en författare på tradförlag 3-8 kr/ex och på hybridförlag 10-18 kr/ex. Så även om du säljer 10.000 ex i pocket blir det inga astronomiska summor. Men visst, kan du bli en av den här handfullen som säljer en halv miljon exemplar i pocket är det klart att du kan leva på det.

Just det. Det är ju trendigt att vara flera författare som skriver böcker tillsammans, gärna i par. Hälften så mycket arbete. Men kom ihåg att då behöver ni sälja dubbelt så många böcker som en singelförfattare.

Och det här mina vänner är anledningen till att de allra flesta författare bör tänka som musikalartister i New York: don’t quit your day job!

Jag vill absolut inte krossa några drömmar. Men det är bättre att jobba målmedvetet och vara medveten om att det (oftast) kommer att ta tid och att det i vissa fall inte kommer att gå. Men att vara deltidförfattare eller till och med hobbyförfattare är faktiskt inte illa det heller.

Det här är också anledningen till att de allra flesta författare, även dem du ser på tv, har ett annat jobb förutom att vara författare. De behöver betala räkningarna och hellre ta ledigt några veckor eller en dag i veckan utan press än att skriva på heltid med stressen: om inte den här boken vinner Augustpriset så får jag sälja huset.

Vill du göra en insats för att åtminstone jag ska kunna skriva på mer än deltid 20% eller? Köp då någon av mina böcker! Har du redan gjort det så berätta för minst tio personer idag hur bra böckerna är och var de kan köpa dem!

Sölves böcker på Bokus >>

Sölves böcker på CDON >>

Sölves böcker på shop.hoi.se >>

Sölves böcker på Adlibris >>

PS – som författare ska man prioritera att skriva eller redigera eller planera sin nästa bok före att skriva lång blogginlägg. Så självklart är detta prokrastinering. DS

16 thoughts on “Så många böcker behöver en författare sälja per år för att kunna leva på sitt författarskap”

 1. Robert W
   · 

  Det var ett intressant inlägg!

 2. Tina Wiman
   · 

  Prokrastinera mera Sölve! Kanonbra inlägg. Tror många är helt ovetande om hur siffrorna ser ut. 😀

 3. Sölve
   · 

  Tack! Ska försöka kombinera välskrivna blogginlägg med fler böcker hoppas jag. /Sölve

 4. Lina
   · 

  Intressant! Tror som du skriver att det är viktigt att vara realistisk. Tack för en bra inlägg!

 5. Johan Persson
   · 

  Det var väldigt mycket dynga i ett inlägg. Om du är egenföretagare behöver du inte betala arbetsgivaravgifter. Du har ju ingen anställd. Du betalar skatt på den del du tar ut i lön. En författare kan exempelvis betala hyran ur företagets kassa (så länge författaren har sitt företag registrerat på samma adress). Det finns nästan oändligt många saker du kan betala i företagets namn, om du är lite fyndig. Dessutom kan många saker dras av i skatt. Summan 500 000 kr om året är helt godtycklig. En bruttoinkomst på 50000 kronor per månad är väldigt få förunnat, så att hävda att det är vad en författare måste dra in är ju helt absurt. Slut skriva dynga, snälla vän. Du skrämmer bara bort eventuella författarfrön.

 6. Sölve Dahlgren
   · 

  Tråkigt att du inte upplever att du får goda råd av min artikel. Till att börja med utgår artikeln ifrån att man ska ha en bruttolön på 25.000 kr/månad. Det finns de som kan klara sig på mindre och då förändras kalkylen.
  Jag skriver inte heller någonstans att du behöver en bruttoinkomst på 50.000 kr/månad, jag skriver att man behöver en bruttointäkt i bolaget på 42.500 kr/månad. En enorm skillnad.
  Det är sant att man inte betalar arbetsgivaravgifter som egenföretagare. Däremot betalar man egenavgifter. Skillnaden mellan dessa båda, som egentligen är samma sak (skatt till staten, ej att förväxla med inkomstskatt) är inte så stor. 28,97% istället för 31,42% om man är egenföretagare. Tjänstepension hoppas jag du vill ha även som egenföretagare, men man kan förstås nöja sig med enbart den statliga pensionen som baseras på beskattad inkomst.
  Betala hyran ur företagets kassa? Nja, där är det faktiskt mycket svårare som egenföretagare. Bor du i en hyreslägenhet eller bostadsrätt så kan du debitera hyra för ditt arbetsrum i förhållande till vilken andel av den totala ytan det utgör. Men då duger det inte att du har datorn i samma rum som sängen eller tv:n. Exempel: du bor i en trea, ett av rummen är kontor. Rummet utgör 10 kvm av dina totala 60 kvm. Hyran är 6000 kr/månad. Då kan du debitera 1000 kr/mån i hyra. Bor du i villa krävs i princip att ditt kontor har egen ingång eller ligger i en separat byggnad. Då ska man ta ut marknadshyra, dvs vad det hade kostat att hyra ett motsvarande rum i en annan fastighet. Bor man på landet är den marknadshyran inte speciellt hög.
  Visst finns det ett oändligt antal saker du kan betala i företagets namn, ”om du är lite fyndig”. Men ju mer fyndig du är, desto större risk för att Skatteverket har synpunkter på att din bokföring är lika kreativ som dina romaner. Deras recension kan då resultera i upptaxering.
  En sak som författare faktiskt har möjlighet till är att dra av för researchresor, vilket jag också tar upp. Men en skön resa betalar ju inte fasta kostnader här hemma…
  Så utifrån dina förutsättningar får du göra en egen kalkyl. Många kommer att landa i att de håller nere alla sina kostnader till ett minimum, är maximalt kreativa i sin deklaration och kan överleva på att sälja mycket färre böcker. Medan andra konstaterar att 25.000 kr i månaden inte räcker för den levnadsstandard de har idag och faktiskt måste sälja ännu fler böcker.

 7. Juri Salminen
   · 

  Väldigt välskriven och intressant artikel!

  Själv skrev jag ganska mycket i min ungdom, men det är över 20 år sedan och även om jag funderar med jämna mellanrum på om jag inte skulle börja skriva igen, så har det aldrig blivit av.

  Jag började istället ”blogga” (skriva om det som intresserar mig för stunden) för några år sedan och lade in annonser från Google AdSense på sidan. Fördelen med Google AdSense eller liknande annonstjänster är att det sköter sig självt, så istället för att lägga tid på att försöka sälja annonser, så kan man fokusera på skrivandet.

  Att tjäna pengar på annonser på en hemsida är däremot ungefär lika svårt som att lyckas få en bok utgiven av ett förlag och att den ska sälja bra, men fördelen är att det är billigt och man behöver inte övertala något förlag att ge ut ens alster. Du har dessutom absolut kontroll över när, var och hur du skriver.

  Nackdelen med att publicera sina texter ”gratis” på en hemsida är förstås att risken finns att ingen eller väldigt få hittar den, men är så fallet, så hade du antagligen inte heller fått texten utgiven av ett förlag.

  Och om inte annat, så kan ju publicering på nätet vara ett bättre alternativ än att texterna blir liggande på hårddisken utan att någon alls läser dem.

 8. Nathalie
   · 

  Tack för välskriven text, en fråga – hur mycket tjänar man på en e-bok?
  Skulle gärna vilja ha dem specade så man lättare kan räkna på författarskapet. Detta är den bästa texten i sverige om kostnaden för författarskapet. Tack! (från en blivande författare)

 9. Sölve
   · 

  Vad man tjänar på en ebok beror på flera faktorer. Dels givetvis vad eboken säljs för, där större förlag ofta lägger priset nära den inbundna boken då den kommer ut och sedan sänker efterhand för att ligga närmre storpocket och senare pocket i prisnivå. Men det finns undantag, fackböcker kan ofta hålla uppe även ebokspriset. En annan faktor är givetvis vilket avtal man har. Royaltyn på eboksförsäljningen skiftar väldigt mycket i olika avtal, från 20 till 70 procent. Sen finns det förstås författare som behåller eboksrättigheterna och själva ger ut dessa och då kan behålla hela vinsten. Men blir du antagen av ett förlag så är det sällan så att de vill lämna rättigheter för digitala format utanför. På eböcker har man även fördelen att utlåning på bibliotek ger en ersättning för varje utlån, oftast runt 10 kr som sedan ska delas mellan författare och förlag.
  Man ska ha i åtanke att eböcker har 25% moms istället för 6%. Vilket innebär att om både ebok och pappersbok kostar 99 kr hos nätbokhandlaren så får nätbokhandeln behålla 79,20 kr av eboken och 93,40 kr av pappersbokens intäkt. Resten är moms.
  Ett sent men långt svar…
  /Sölve

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*