Närbokhandeln vs nätbokhandeln

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:20 november, 2013
  • Inläggskategori:Blogg

En bokstav gör all skillnad. En freudiansk felslagning på tangenten r istället för t. Plötsligt blev det närbokhandel istället för nätbokhandel och en helt annan innebörd. Samtidigt föder det tanken på att det kanske är precis det som är bokhandelns framtid.

Närodlat är melodin när det gäller grönsaker och lokala råvaror är åtråvärt när det gäller de flesta matvaror.

Kanske är det samma sak med närskrivet? Lokala författare får genomslag i närområdet.

Jag är övertygad om att en närbokhandel kan stå sig mycket bättre mot en nätbokhandel än vad en centralbokhandel kan göra. Frågan är om styrelsen i Akademibokhandeln tänker på samma sätt?

Fortsätt läsaNärbokhandeln vs nätbokhandeln

Klokt om bokhandeln

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:27 december, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

En av mina favoritskribenter är Jan Gradvall. Här är en krönika ur Dagens Industri där han skriver om bokhandelns framtid.

Bokbranschen 2010 står inför exakt samma förändring som skivbranschen 2005. Från att ha varit en bransch med fokus på tillverkning och distribution – långtradare som kör fram och tillbaka med fysiska exemplar – så kommer det att bli en bransch som, för att citera The Word, handlar om ”works of imagination”.

Från skivbransch till musikbransch, från bokbransch till ordbransch.

Det gäller att påminna sig själv om detta emellanåt. Jag inledde ju min satsning på författarskapet via den här sajten och publiceringen av min debutroman InnebandyPiraterna – Första säsongen som följetong på webben. Nu har jag sålt några tusen pappersböcker, och det är lätt att glömma bort att digitaliseringen pågår för fullt. Även om jag själv har blygsam försäljning i e-boksformatet så är det inte en fråga om om utan när e- är större än p-böcker.

Jag har ju tidigare funderat över fenomenet om vem som kommer att sälja e-böckerna.

Om man läser vad Gradvall skriver så kan man tolka det som att Akademibokhandeln eller Bokia förmodligen läggs ner inom några år, om de inte väljer en annan strategi än sina föregångare i USA och Storbritannien.

Själv har jag flera spännande bokprojekt att förverkliga under 2011. Oavsett vilket sätt de distribueras till läsarna.

Fortsätt läsaKlokt om bokhandeln

Om svårigheten att hänga med vid förändring

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:23 augusti, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

En relativt datorfri helg. Men jag kan inte låta bli att länka till två intressanta inlägg som får symbolisera bokbranschens omvälvning och svårigheten för vissa aktörer att hänga med.

DN:s Boklördag skriver om författaren Karin Ström som väljer att ge ut på eget förlag. (ciatet nedan via Daniel Åberg) Öppningsfrågan skvallrar om en journalist som kanske inte riktigt hängt med i utvecklingen de senaste två åren:

Men eget förlag … är inte det “de refuserades förening”?
– Jag ser det så här: under 00-talet genomgick skivbolagsbranschen en revolution, med hjälp av bland annat mp3-boomen. Plötsligt kändes det kul och coolt att ge ut sin musik på egen etikett.
– Nu anar jag samma sak inom litteraturen, i och med e-böcker och annat. Förlagen jag försökte med gillade manuset men ville inte ge ut det av kommersiella skäl … Jag har ett eget skivbolag: varför inte göra samma sak med mina böcker?

Jag håller med Daniel – hade samma fråga dykt upp om det gällt att ge ut på eget skivbolag?

Och när vi ändå är på temat teknisk utveckling (som ju är det som delvis drivit fram egenutgivningen, nämligen att det blivit så mycket billigare och enklare att trycka och sälja egna böcker) och nästa steg nämligen e-böckerna så hittar jag Joakim Jardenbergs kontakt med en bokhandel som verkar ha lite e-boksskräck.

Om man på allvar är övertygad om att böcker är fysiska föremål, ja då har man några tuffa år framför sig. Däremot tror jag på boken som fysiskt föremål i en roll. Precis som gatstenen existerar än idag.

Fortsätt läsaOm svårigheten att hänga med vid förändring

Citerad i Svensk Bokhandel nr 11

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:6 juni, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

En glad överraskning när jag i helgen satt och läste senaste numret av Svensk Bokhandel. På sid 33 hittar jag en liten bild på mig själv (somrig gammal pressbild) och en notis under Bloggkoll. De har citerat delar ur mitt blogginlägg om åldersintervall kontra åldersgränser. Kul att det uppmärksammas.

Här hittar du hela inlägget.

En bok kan för övrigt bara tillhöra ett intervall. Alltså inte 9-15 år  utan antingen 9-12 år eller 12-15 år.

Fortsätt läsaCiterad i Svensk Bokhandel nr 11