Hoi-TV från idé till verklighet

Under Bokmässan 2013 gick jag runt och tittade på många konkurrenter. Tittade på vad som var bra och vad som var dåligt hos dem och hos oss själva (Hoi Förlag). Det blev en lista på idéer.

En reflektion var just hur dåligt små monterscener fungerar. En författare sitter på en stol med en mikrofon och en högtalare och försöker göra sig hörd samtidigt som de flesta besökare bara skyndar vidare eftersom det samtidigt pågår fyra-fem likadana framträdanden i grannmontrarna och hundratals runtom på mässan.

Vi hade själva en liten scen i vår monter, eller en mellanstor kanske eftersom det fanns flera stolar och vi hade headset till författarna och en moderator som ställde frågor till författarna. Dessutom tio stolar framför scenen.

Men jag kände att något saknades. Folk stannar inte bara för att någon pratar på en scen. Jo, om det är ett riktigt, riktigt känt ansikte. Inte bara en författare som sålt tiotusentals böcker utan faktiskt är ett känt ansikte. Som Agneta Sjödin som gästade Hoi-montern det året, hon fick folk att stanna upp när hon stod på scen.

Under min rundvandring på mässan uppmärksammade jag dock en annan sak, nämligen att folk även drogs till tv-kameror. Om någon intervjuas i tv måste det ju vara viktigt.

Då föddes idén om att bygga en tv-studio i vår monter på nästa mässa, alltså 2014. Varje dag skulle vi spela in en egen liten talkshow med författare som intervjuades på scen. Publik i studion såklart. Och sedan skulle vi göra korta videoklipp och lägga upp på vår Youtube-kanal och varje författare kunde sedan sprida dessa vidare via sociala medier till sina läsare.

Ett framträdande på Bokmässan som annars skulle ha setts och hörts av 10-50 personer kan då nå hundratals eller kanske tusentals människor.

Vi pratade inte mycket externt om idén eftersom vi ville vara först och ensamma om det på mässan. Jag vet inte om vi är det, kanske har andra förlag gjort samma sak före oss men jag har inte sett eller hört det.

I år fick jag se idén förverkligad, tack vare hårt arbete av Marthina Elmqvist, Hanna Svensson, Alexandra Nedstam och Christin Holmgren på Hoi. Och dessutom vårt eget lilla filmteam Tam Thi och David J Hare som varit proffsiga och dedikerade i arbetet med att få till bästa bild och ljud. Plus Anna Berg. Vi ska inte heller glömma programledaren. Vi diskuterade många namn och pratade med flera tills vi upptäckte att vi hade en talang mitt framför ögonen – författarinnan Caroline L Jensen som gett ut flera noveller hos oss och i höst kommer med en novellsamling.

Det som kan låta enkelt “bygg en tv-studio och spela in ett program varje dag” är i verkligheten ganska komplext. För att det ska bli levande krävs två kameror, ljussättning, bra mikrofoner och en rad andra tekniska hjälpmedel. Och dessutom en scen med kulisser som skapar en trevlig och bra miljö. Det sistnämnda blir extra tufft när studion ska rymmas på några få kvadratmeter i en monter på Bokmässan där nästan 100.000 besökare vandrar under fyra dagar.

Lite tekniska begränsningar gjorde att vi inte kunde lägga upp videos varje dag som vi först tänkt men idag fick vi upp de sista filmerna på Youtube. Sexton fantastiska författarsamtal, däribland ett med mig (kolla längst ner). Vill du se fler klipp? Gå in på Hoi:s Yoyutube-kanal.

Tack till alla som gjorde det möjligt – att förverkliga idéer kräver team work!

Hoi TV är tillbaks på mässan 2015! (eller kanske tidigare…?)

Fortsätt läsaHoi-TV från idé till verklighet

Bokmässan: Hoi – en av över 900 utställare

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:26 september, 2013
  • Inläggskategori:Blogg

IMAG1315Just nu befinner jag mig på Bokmässan i Göteborg. Hoi Förlag har en rejäl monter (B07:60) även i år och ett späckat program med framträdanden på scen, signeringar och en stor butik där vi ska sälja massor av böcker. Just nu är det tre timmar tills mässan öppnar.

Vi är en av drygt 900 uställare (935 stycken förra året) som ska slåss om besökarnas (strax under 100 000 förra året) intresse. Vi kommer inte att nå alla, men ett par tusen lär stanna till i vår monter och förhoppningsvis ska de allra flesta gå därifrån med en bok i våra rosa Hoi-kassar.

Igår byggde vi monter. Onsdagen är en sån där dag när hundratals bokförlagsmänniskor sliter med lastpallar, kartonger, sladdar, skyltar, vepor och allt som hör en monter till. Det är då det avslöjas om Svenska Mässan och andra leverantörer byggt rätt. Om speditörer gjort sitt jobb och levererat alla paket till rätt adress.

Vi hade fått nästan allt. Just nu saknas en titel som ska levereras direkt till mässan från tryckeriet: Lyckas som författare. Min och Lars Rambes nya bok. Det känns ändå inte stressat. Det här är fjärde mässan i rad för mig som utställare. Det brukar lösa sig. Lyckligtvis är det ingen av våra andra författare som drabbats, deras böcker är uppskyltade i vår monter.

* * *

I september 2004 var jag utställare själv för första gången. Då stod jag i en monter och försökte sälja min novelltidskrift VIPstory. Det var enormt slitigt. Redan då insåg jag att ska man ställa ut på mässan måste man vara flera. Att stå själv (med viss avlastning från lillebror) i fyra hela dagar orkar man inte.

Några år senare, 2010, var jag utställare igen. Tillsammans med fyra andra författare. Betydligt lättare, mer avlastning. Men det var ändå uppenbart att det var svårt att nå igenom bruset som det stora antalet uställare innebär. Två månader efter den Bokmässan startade vi Hoi och 2011 gjorde förlaget sin första Bokmässa på 18 kvm i D-hallen. En succé i det lilla.

Förra året flyttade vi in bland de stora förlagen i B-hallen och blev nästan granne med min senaste arbetsgivare, Egmont. Då hade vi 54 kvm att breda ut oss över.

I år har vi ökat monterytan för att få plats med vår växande skara författare och läsare. Vi har ett förråd i montern, vilket känns helt underbart jämfört med hur det sett ut bakom disken de två senaste åren. Nu är det på riktigt. Vi är inte längre ett litet förlag har jag förstått. De 25-30 titlar som vi kommer att ge ut i år kvalificerar oss som ett medelstort förlag.

Vad innebär det? Ja, vi är inte bara en av 900 (värt att påpeka är att bland utställarna finns flera hundra som inte är förlag, det finns tryckeriet, organisationer, regioner, bokhandlare och en del andra) som försöker synas. Vi tillhör de 50 största förlagen i Sverige. Det tog oss knappt tre år att nå hit. Ibland får man stanna upp och njuta och känna sig stolt.

Men snart är det dags att dra på sig skjorta, kavaj. Äta frukost. Och sedan inta mässgolvet. Idag ska vi sälja böcker och sälja förlaget. Och prata med hundratals människor – varje dag…

* * *

Är du på mässan? Kom förbi och hälsa. Kan garantera att jag inte kommer att stå i montern hela dagarna, men sannolikt ändå en hel del. Kl 10.30 ska jag signera alla mina fem böcker. Och kl 13 ska jag och Lars prata på scen om vår nya bok. Då hoppas vi att speditörerna gjort sitt jobb och levererat den till oss…

Fortsätt läsaBokmässan: Hoi – en av över 900 utställare

Bokställ IKEA:s nya storsäljare bland författare?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:18 september, 2012
  • Inläggskategori:Blogg

Vid ett IKEA-besök snubblade jag över vad som kanske blir höstens storsäljare bland alla författare som någon gång befinner sig ute på signeringar.

Bokstället, förlåt servettstället, med det passande namnet “Fantastisk” är ett perfekt sätt att visa upp din nya bok när du är ute. Eller kanske hemma vid släktmiddagen?

Som här, med Lars Rambes nya roman Kvinnorna i sjön som kommer ut den här veckan:

 

Och så som IKEA trodde att det skulle användas…

För 19 kr är det ett fynd, alla författarkollegor! Alla vet vi hur svårt det är att hitta riktigt bra bokställ som är portabla.

Och vill du ha fler bra tips om hur man säljer sin bok så läser du förstås Lyckas med bokutgivning!

Vi ses på Bokmässan i Göteborg, monter B07:60 med Hoi Förlag.

Fortsätt läsaBokställ IKEA:s nya storsäljare bland författare?

Hoi – det häftigaste förlag jag jobbat med

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:30 september, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Försöker samla intryck och tankar efter nästan sex dagar i Göteborg och Bokmässan. Körde upp i onsdags för att bygga monter tillsammans med Erika (vår projektledare) och Lars (en av tre grundare och huvudägare tillsammans med mig).

Montern blev grymt snygg. Tack till Marcus Öjersson och killarna på 1aB Design.

Det blev en helt fantastisk mässa. Vilket gäng vi fick ihop, trots att sjukdomar och tryckdeadlines (!) gjorde att det blev en något decimerad styrka. Alla peppade varandra i montern och redan på torsdagen hade vi sålt mer än vad vi gjorde i montern förra året (då jag delade med fyra andra egenutgivare).
Vi körde seminarier med både lite och väldigt mycket publik. Vi hade releasemingel för två romaner (Bo Wibergs En alltför slutgiltig lösning och Thomas Dahlqvists Den thailändska amuletten). När sedan Håkan Nesser dök upp till releasen och köpte ett exemplar av DTA (vi kör alltid initialer som kortnamn på våra titlar) så var den kvällen en succé – inte minst eftersom vi fick fint besök av ytterligare ett dussin svenska författarprofiler.

Så här såg montern ut när vi anlände till mässan på onsdagen...Jag vill påstå att Hoi Förlag blev en succé på mässan. Vi hördes, syntes och gjorde ett intryck. Jag skulle till och med våga gå så långt som att säga att Hoi (som betyder House of Independents) är det häftigaste förlag jag jobbat med. Helt enkelt för att konceptet, affärsidén, känns så klockren. Jag blev faktiskt än mer övertygad efter bokmässan.

Inte minst när en känd författare (ska inte säga vem, men vi berättade om Hoi för väldigt många under mässan) tyckte att det var en riktigt bra idé och dessutom sa “ni gör ju som Piratförlaget gjorde en gång, men ni tar det ett steg längre”. Författare gillar självklart upplägget med 80% av vinsten till författaren och 20% till förlaget.

Två Hoi-titlar: Den thailändska amuletten och RivieraRuffel.Redan innan mässan började så påbörjade vi en lista med saker som vi kan göra ännu bättre nästa år. Nu ska vi bara se till att inte slarva bort den.

Dessutom fick vi chansen att träffa flera spännande nya författare som nu är på väg att lektörsläsas. De närmsta månaderna räknar jag med att vi kan göra klart med ytterligare titlar för utgivning. Inte minst lyckades vi spåna och diskutera kring vad man kan göra både på mässan och under resten av året. Strategiska och kreativa lösningar.

Nu, alldeles nyss kläckte jag en ny idé som kanske, kanske kan vara lösningen på VIPstory. Mitt sorgebarn. Eller ska jag säga hjärtebarn? Jag gillar verkligen noveller, men det är en stor utmaning att hitta en plats för dem där författarna kan få betalt utan att förlaget ska behöva förlora pengar. Vi får se vad resten av ledningsgruppen på Hoi Förlag tycker om min idé. Blir det tummen upp kanske vi genomför det om några veckor. Det är så vi jobbar, korta beslutsvägar.

Förresten: Hoi Förlag har självklart redan bokat plats på Bokmässan 2012. Och satt upp oss på kölistan för hotellrum.

Fortsätt läsaHoi – det häftigaste förlag jag jobbat med

Snart är det dags för Bokmässan som inte blir den sista

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:16 september, 2011
  • Inläggskategori:Blogg

Nästa vecka brakar det loss i Göteborg. Bokmässa. Jag ska dit med Hoi Förlag (mitt inte ens ett år gamla förlag som jag startade ihop med Ann och Lars förra året) där det kommer att hända massor av spännande saker. Vi har seminarier, mingel och release av två nya deckare.

* * *

Idag läste jag då ett inlägg på JA Konraths blogg som handlade just om bokmässor. Tydligen har amerikanska bokmässor tappat mycket i besökare och utställare de senaste åren, i takt med att bokhandlare bommat igen och eböckerna exploderat. Han menar till och med att boklanseringar (fysiska) är på utdöende.

Fortsätt läsaSnart är det dags för Bokmässan som inte blir den sista

InnebandyPiraterna och Svenska Akademien

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:28 september, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

I mitt långa inlägg om Bokmässan 2010 så missade jag ju en kul detalj. Min bok kom med på ett hörn i Peter Englunds blogg, alltså Svenska Akademiens sekreterare.

Läs här.

Då har man gjort något avtryck i alla fall. Att nämnas bara två rader ifrån Jan Guillou! Närmre ett litterärt erkännande har jag nog inte kommit tidigare.

Fortsätt läsaInnebandyPiraterna och Svenska Akademien

Bokmässan 2010 några korta minnen

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:28 september, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Bokmässan 2010 är över. Fyra intensiva dagar som har gått väldigt fort och då det har hänt massor. Jag tänkte samla några lösa tankar och minnen, höjdpunkter och annat.

* * *

Twitter-flödet under mässan var enormt. Facebookande blev det inte lika mycket av för min del, kanske för att det mobila bredbandet stundtals blev överbelastat i mässhallarna. Inte minst på fredagen när 15 000 människor samtidigt försökte ringa till varandra och ställa frågan “Var är du? Ska vi äta lunch?”.

* * *


Vår monter A04:10 blev lyckad. Proffsig, snygg och ren var de omdömen jag hörde. Det enda tråkiga var placeringen, bland alla barnböcker och pussel, bakom Nallescenen och Barnens torg. Nästa år förväntar jag mig en betydligt bättre position, eller hur?

* * *

Lanseringen av InnebandyPiraterna – Andra säsongen skedde alltså på mässan. Ett par kartonger skeppades direkt dit från tryckeriet med bud. Denna vecka levereras boken till bokhandeln. Man har dock kunnat beställa boken hos Adlibris, Bokus och CDON en tid nu. En liten bugg hos Bokrondellen/Förlagssystem gör dock att boken fått status “tillfälligt slut” istället för “ej inkommen” vilket ställer till det för vissa nätbokhandlare. Men det löser sig nog idag när den kommer in på lagret hos Förlagssystem.

* * *

Sölve Dahlgren signerar InnebandyPiraterna på BokmässanSigneringar. Under Bokmässan har jag signerat i sammanlagt 8-10 timmar. Många böcker har det blivit, även om jag gärna hade sålt ännu fler böcker.

* * *

Biblioteken. Har träffat flera läsare som upptäckt boken via sitt lokala bibliotek. Eftersom InnebandyPiraterna Första säsongen finns på 400-500 bibliotek idag så räknar jag med en bra effekt av det på försäljningen av Andra säsongen.

* * *

De yngre som är min främsta målgrupp har aldrig hört talas om Åshöjdens BK som många jämför InnebandyPiraterna med. Men det har i alla fall deras föräldrar.

* * *

Dagstidningarnas bevakning av mässan kan jag inte påstå att jag lusläst. Men det lilla jag sett imponerar inte. Vi som stod längst bort i A-hallen konstaterade snabbt att det var väldigt få journalister med pressackreditering som letade sig så långt bort. Om man är på mässan och har betalt för det – borde man då inte se hela mässan och kanske hitta en egen unik vinkel? Jag erkänner att jag inte såg alla montrar, men å andra sidan var jag ju där för att ställa ut i första hand.
Det känns som om bokbloggarna gjorde en betydligt mer spännande bevakning av mässan. Mer omfattande och mer nyskapande.
Men det finns förstås ett samband mellan sjunkande dagspressupplagor och bristen på bredd i bevakningen.

* * *

Ja, egentligen är jag väl besviken på att inte ens den lokala dagstidningen HD lyckades uppmärksamma min monter på mässan. Men de hade tydligen fullt upp med att klistra upp flygblad där de gjorde reklam för sina egna bloggare. Tänk om de lagt mer energi på att skriva och leta spännande förlag och författare istället?
Eller så borde jag lagt mer tid på att marknadsföra mig även hos gammelmedia?

* * *

Dåligt omdöme hade också Bokmässan själva när de placerade Nalle-scenen mitt bland utställarna. Torsdag och fredag var det okej, men lördag och söndag blev rätt förstörda när sjungande mumintroll och andra musiknummer dundrade ut ur högtalarna och gjorde att vi som stod i montrarna bakom var tvungna att skrika till besökarna för att de skulle höra vad vi sa. Hoppas att de lär sig av misstaget till nästa år – även om jag själv kommer att ha en bättre placering av montern då så kan ju någon annan drabbas.

* * *

Roligast på mässan var ändå mötena med alla nya och gamla vänner i förlagsbranschen, fick många bra tips från exempelvis Sekwa. Monterkompisarna Ann Ljungberg, Pontus Wikner, Margareta Strandman Dahlberg och Ann-Catrin Malmlöf bidrog till att vi alla hann med både att sälja våra böcker och gå runt och uppleva resten av mässan. Samt vår gästsignerare nya deckar-export-succén Lars Rambe. Han sålde slut på pocketutgåvan av sin första bok (som just nu ligger etta på topplistan i Italien) på mässan hos Pocketförlaget. I vår monter hade han sin nya bok och fick sålt en del även av den. Även om kanske inte alla deckarälskare hade hittat dit.

* * *

Har redan bokat monter till 2011. Nu gäller det att fundera ut strategi för hur den mässmontern ska utformas och vem/vilka jag ska dela den med. En lite större monter, med lite bättre läge är målet. Och kanske blir vi 5-10 förlag/författare/partners som delar på kostnaden och jobbet.
Tills dess ska jag dock ha hunnit skriva ytterligare minst två böcker. Och jag lär ha släppt ett par titlar till på Dahlgrens Förlag.

* * *

Att bo på Gothia Towers var också en hit. En njutning varje morgon att bara kunna ta hissen ner efter frukost och promenera något hundratal meter till montern utan att behöva sätta sig i bil eller på spårvagn.

* * *

Vi byggde inte montern själva. Det var också kanon att slippa. När vi kom på onsdagen klistrade vi bara upp några skyltar med bokomslag, allt annat var redan klart. Fantastiskt skönt då och nästan ännu skönare på söndagskvällen när mässan stängde. Andra slet med att demontera hyllor och bord medan vi bara packade ner böckerna i lådor, tog ner skyltarna och skar loss oss själva från den stora vepa som satt längst bak i montern:
Monter A04:10 på bokmässan 2010.

* * *

När jag körde hem från Göteborg på måndagen var det med trötta fötter men förvånansvärt piggt huvud. Jag kände mig mest inspirerad och full av nya idéer på hur man kan marknadsföra boken. Och massor av tankar på vad jag kunde gjort bättre kring vår monter. Ska försöka komma ihåg det till nästa års mässa. Men det är ju trots allt mindre än ett år sedan jag kom ut med min första bok och förlaget har bara existerat sedan sommaren 2009…

* * *

Uppdaterat: missa inte InnebandyPiraterna och Svenska Akademien...

Fortsätt läsaBokmässan 2010 några korta minnen

Bokmässan nästa – schema för vår monter

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:22 september, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Nu är det snart dags att dra till Bokmässan i Göteborg. Som jag tidigare nämnt delar jag monter med fyra andra författare/småförlag. Vi har sytt ihop ett enkelt monterschema i Google Docs. Och för att vara säker på att det är uppdaterat så länkar jag helt enkelt direkt till det istället för att försöka formatera om det till html…

Du hittar monterschemat för monter A04:10 på den här länken.

Fortsätt läsaBokmässan nästa – schema för vår monter

En vecka kvar till Bokmässan – hur många böcker kan jag sälja?

  • Inläggsförfattare:
  • Inlägget publicerat:16 september, 2010
  • Inläggskategori:Blogg

Nästa torsdag öppnar Bokmässan för fackbesökare (fredag-söndag är det allmänhetens tur). Då ska jag stå i monter A04:10 tillsammans med fyra andra författare på små förlag. Vi ska marknadsföra och sälja våra böcker till sådär 100 000 besökare under fyra dagar.

Jag har varit med på mässan förr. Både som privatbesökare, journalist och utställare. Under min tid på Egmont fick jag se lite bakom kulisserna hur de stora förlagen jobbar på mässan. Och 2004 hade jag en egen monter för min nystartade novelltidskrift VIPstory. Då fick jag känna på hur det är för de riktigt små förlagen på mässan.

Fortsätt läsaEn vecka kvar till Bokmässan – hur många böcker kan jag sälja?