Hur lång pressläggning behöver en bok?

IBP4_omslag_3D_smallI veckan höll jag föredrag och berättade om min resa från dagstidning till bokförlag. Med fokus på hur man jobbar med korta och långa texter. Jag berättade då om känslan av att jobba på dagstidning där man lämnade sina texter varje dag när man gick hem. Deadline var samma dag som man påbörjade och slutförde texten.

Sedan testade jag veckotidningar och månadstidningar och den längre pressläggningstid som detta innebar. Att man planerade artiklar under flera veckor.

När jag sedan gick in i bokbranschen och startade eget förlag så hade jag denna struktur med mig in och blev nästan lite chockad över att höra hur extremt långa pressläggningstider som existerade här. Förlag som tog emot manus och sedan gav ut den färdiga boken ett och ett halvt år senare. Idiotiskt tyckte jag.

Mina första egna böcker, InnebandyPiraterna Första säsongen och Andra säsongen hade ett mycket högre tempo. Den första boken skrev jag mellan januari och september 2009 om jag minns rätt och sedan redigerade och formgav jag den så att den kom ut den 15 november 2009. Den andra boken skrev jag klart sommaren 2010, lämnade till tryck den 1 september och fick den levererad direkt till Bokmässan.

Den tredje boken var ungefär lika tidspressad. Den hann ut precis före jul 2011 med nöd och näppe.

Idag har jag skickat manus på Fjärde säsongen till redaktören. Den är planerad för utgivning den 15 november, alltså på dagen fem år efter den första. Datum satte vi redan i våras, men jag har varit lite sen med manus av olika skäl. Tycker förlagskoordinatorerna eftersom vi trots att vi är snabba brukar sikta på minst sex månader från inlämnat manus till utgiven bok för att man ska ha marginaler för förseningar i både redigering och tryck. Redan nu jobbar man med flera av de titlar som ska komma ut till våren. Det är nästan bara jag som är så här sen.

Böckerna brukar exempelvis komma in på lagret en månad innan boken ska komma ut. Då blir det inte panik ifall tryckeriet eller transportbolaget av någon anledning levererar för sent. Det i sin tur betyder att en bok måste gå till tryck ytterligare 3-4 veckor tidigare.

Men som ägare till ett bokförlag får man väl tänja lite på reglerna. Liksom det faktum att detta blir min femte roman och min sjunde bok. Och att det finns en färdig mall för inlagan och att omslaget till boken redan är klart sedan länge. Den här gången med röd färg.

Läsarna har väntat i två år på den här boken och senast idag skrev en läsare på Facebook att han läst de tre första böckerna två gånger och längtade efter fler.

Nu är frågan – vilket blir mitt nästa bokprojekt att sätta tänderna i?

A. En följetong eller kortroman om husbilsgängen i Färglösa

B. InnebandyPiraterna – Femte säsongen

C. En humoristisk kriminalroman

D. En humoristisk Urban-fantasy-berättelse

E. En humoristisk sportroman för äldre läsare

Förutom dessa nya projekt så tittar vi på en engelsk översättning av Första säsongen (InnebandyPiraterna) som då helst skulle komma ut till VM i Göteborg i december. På tal om att det börjar bli ont om tid…

Här kan du förresten lägga in en bevakning på nya InnebandyPiraterna så att du inte missar den…

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.