Ingen signering är den andra lik

Efter första veckans lite mer spektakulära signeringar, som exempelvis att stå på Väla – ett av Sveriges största köpcentrum – i fyra dagar och potentiellt ha tusentals läsare att fånga uppmärksamheten hos, så har jag nu genomfört två mindre signeringar i helt annan miljö.

I torsdags kväll åkte jag till den lokala Hemköp-butiken. Där har jag fått lov att sätta upp ett ställ med mina böcker. Lämpligt nog har den lilla lokala tidningen, som utkommer ungefär en gång i månaden,  gjort ett reportage om min bok samma dag. Så jag var top of mind hos alla rydebäckare.

Det intressanta var dock att jag faktiskt inte träffade någon jag kände under de två timmar jag stod där och signerade ett dussin böcker. Möjligen att man sett dem på byn vid något tillfälle.

Igår var jag istället i bokhandeln Böcker & Blad på Familia, ett köpcentrum två mil utanför Helsingborg som är mindre än Väla. Inte alls lika mycket folk. Men jag signerade sju böcker och hjälpte därmed butiken att sälja dessa och fick lämna kvar lite fler böcker. Hälften av köparna var folk jag kände, några barndomskamrater som jag inte sett på åratal. Och som faktiskt inte hade en aning om att jag hade släppt en ny bok. Det här är intressant, när man tänker på det där med genomslag och att nå ut.

Idag bär det av till Akademibokhandeln på Center Syd (kl 12-15). Och jag säger som alltid inför en signering, man vet aldrig i förväg om man kommer att sälja fem eller femtio böcker. Däremot vet jag att det krävs en hög energinivå för en lyckad signering. Ett starkt psyke. Jag kan tänka mig att det är lite som att stå i mål i fotbollslandslaget när du möter Lichtenstein. Under större delen av matchen har du ingenting att göra, inte ens ett skott på mål. Men så plötsligt, från ingenstans så blir det en spelvändning och du måste vara på alerten om du inte ska släppa in ett baklängesmål. Är du vaken under hela signeringen kan det bli ödesdigert. Sitter du och tittar ner i mobiltelefonen för att uppdatera din Facebookstatus när en kund går förbi dig in i butiken har du missat chansen att hälsa och dra uppmärksamheten till din bok. Står du som målvakt och tittar upp på läktaren så riskerar du att tappa in ett långskott eller rentav en bakåtpassning.

En boklansering är ett maratonlopp. En signering är ett maratonlopp. I bästa fall får du emellanåt chansen att göra ett ryck eller två.

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.