Hoi – ett snabbväxande förlag (nr 28) #blogg100

För snart tre och ett halvt år sedan startade jag Hoi Förlag tillsammans med Lars Rambe och Ann Ljungberg. Allt föddes ur boken Lyckas med bokutgivning. Sedan dess har Hoi växt i rasande takt.

Det första året omsatte vi runt 700 tkr. Andra året 3,1 miljoner och tredje året (2013) kommer omsättningen att landa runt sex miljoner. Det är egentligen rätt fantastiskt när man ibland stannar och upp och tänker på det.

En idé om att utmana bokbranschen, vända på affärslogiken och låta författare investera själva i en professionell utgivning fanns det många som tvivlade på och många som tyckte var en genial idé. Men innan man testat vet man inte om det funkar.

I slutet av det här året kommer vi att ha gett ut över 100 titlar sedan starten. På fyra år alltså. Antalet författare kommer också att passera hundra. Eller kanske 200 om vi räknar ett par antologier.

Det finns mycket som är tidskrävande med att växa. Administration. Men ännu mer som är roligt, spännande och stimulerande. Som att få anställda, medarbetare som hjälper till att få företaget att växa. Hitta nya samarbetspartners. Nya författare som når nya läsare.

Vi har redan från starten pratat om mängder av idéer på projekt och koncept som ska stärka Hoi Förlag. Det som är häftigt nu, när de ekonomiska musklerna blir större, är att vi börjar genomföra fler och fler av de galna idéer vi hade för både ett och två år sedan. Pusselbitar faller på plats och vi skapar ännu fler möjligheter för våra författare. Flera projekt kommer att sjösättas de kommande månaderna. Några kommer knappast att märkas mer än i vår lilla krets, andra kommer att ge effekter som märks på hela bokmarknaden om än inte direkt. Men alla bygger de Hoi.

Vi slår allehanda försäljningsrekord hela tiden. Den här veckan har vi skrivit fyra avtal med olika författare om utgivning av deras böcker i höst. Jämför det med att vi gav ut sju titlar under hela 2011.

Men det som är riktigt, riktigt spännande är att jag fortfarande kan säga helt ärligt till alla utanför Hoi-sfären. Vi har bara skrapat på ytan. You ain’t seen nothin’ yet!

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.