Hur en ebok för 3 kr kan kosta 19 kr att köpa

Först: jag tror inte att svenska eböcker i allmänhet kommer att säljas för 9 kr eller 19 kr. Lika lite som nya releaser av DVD-skivor eller pappersböcker kostar 29 kr. Men under kampanjer och vissa delar av dess livscykel kan det mycket väl vara möjligt.
Dessutom finns en produktkategori som borde fungera som eboksprodukt: noveller. Just noveller tror jag i många fall inte ska kosta mer än 9-19 kr. Men det är inte lika lätt att åstadkomma i Sverige just nu.

Jag gjorde nämligen ett galet experiment i veckan genom att sänka priset på InnebandyPiraterna – Första säsongen till 5 kr (och sedan till 3 kr, se längre ner). På detta pris (5 kr) ska sedan Elib lägga sin marginal 3 kr (för Eböcker som är billigare än 5 kr, för dem som kostar under 10 kr är påslaget 5 kr och övriga titlar 10 kr) och därefter ska Ebokhandlarna ha sitt.

Efter några dagars väntetid på att prisändringen skulle slå igenom (nej, det märkliga är att det tar längre tid att ändra pris på en ebok än en pappersbok) så försvann plötsligt boken. Den mänskliga faktorn hos Elib gjorde att boken plötsligt fick status “tillfälligt slut”. Lite ironiskt med tanke på att det är en ebok. Dessutom hamnade Adlibris pris på 29 kr (berodde sannolikt på att prisändringen inte slagit igenom per automatik i deras system).

Således: hos Dito.se kostade boken då 19 kr (varav staten konfiskerar 25% trots EU-beslut om att 6% ska gälla) = 15,20 kronor kvar. Det gör fördelningen:
Förlag/författar: 5 kr (26%)
Elib (distributör): 3 kr (16%)
Dito (återförsäljare): 7,20 kr (38%)
Staten (moms): 3,80 kr (20%)

På andra sidan pölen, i USA, säljer många författare sina böcker för 99 cent, med dagens dollarkurs (6,79 kr) är det 6,72 kr via Amazon. Av den summan tar Amazon 64 cent. Alltså får förlaget (eller egentligen författaren eftersom väldigt få förlag säljer på den prisnivån) ut 2,38 kr.

I Sverige är det idag omöjligt att sälja på den nivån. Jag bestämde mig för att göra ett än mer radikalt experiment genom att sätta priset på ungefär amerikansk nivå, dvs 3 kr (hade tänkt sätta 2,50 men det avrundades uppåt till 3 kr).

Då tar Elib fortfarande 3 kr och totala priset är 6 kr före bokhandlarens påslag. Hos Dito hamnar priset fortfarande på 19 kr och hos Adlibris på 19 kr. Sen finns det handlare som Billingska som är mer offensiva. När Dito tog 19 kr för min 3 kr-bok så nöjde sig Billingska med 11 kr och Muntligt.se var nere på 9 kr. Bokia ligger på 41 kr (!) men det måste bero på att deras priser inte uppdaterats ännu.

Återförsäljarna Adlibris och Dito valde alltså att förstärka sin marginal med 2 kr istället för att föra den vidare till kunden. Visst, några kronor hit eller dit, men ändå. Har de bestämt att en ebok inte får kosta under 19 kr?

Så nu kan ni alltså köpa InnebandyPiraterna 1 som ebok till dessa priser på några olika nätbokhandlare (köp den gärna!) i skrivande stund:
Muntligt.se – 9 kr
Billingska 11 kr
Adlibris 19 kr
Dito.se 19 kr
Bokia 41 kr

(Reservation: detta är ett kampanjpris på boken som gäller till 31 december 2011 så om du läser detta blogginlägg senare kan priset ha förändrats).

Varför gör jag då detta? Jo, som jag nämnde tror jag dessa nivåer kan vara vettiga på noveller. En novell som tar ett par timmar att skriva och som skulle kunna sprida sig som en löpeld bland folk och kanske sälja i tusentals exemplar (den dag vi har miljoner läsplattor). Då behöver man faktiskt inte tjäna mer än några kronor per bok. Men om mellanhänderna samtidigt måste lägga på samma påslag som för en bok som kostar 100 kr så funkar det inte. Då dödar man en marknad innan den kommit igång.

Dessutom: jag har två böcker till i serien om InnebandyPiraterna. Del 3 släpps den 7 december – förhandsboka här exempelvis. Jag har råd med lockpris på första boken om det finns möjlighet att sälja de två andra böckerna till dem som gillar den första. Men om mellanhänderna tack vare fastpriser ska lägga på så mycket så försvinner en del av poängen med detta. Plötsligt kostar det lika mycket att distribuera en fysisk bok som en digital och då förstår ni att något är snett.

Lyckligtvis är det konkurrens på gång. Det måste gå att sälja en ebok för 9 kr i Sverige och ändå tjäna pengar. Staten, Elib och nätbokhandlarna kan alla dra sitt strå till stacken för att göra det möjligt. Tänk på att det kanske ligger miljontals sålda noveller i potten – varje månad…

En annan reflektion är att prisändringar på eböcker är betydligt trögare än man kan tro. I flera fall tog det flera dygn för prissänkningen att slå igenom och ibland först efter påpekande. Bra att veta ifall man tänker sig “24-timmars” rea på en ebok…

Vill du veta när jag släpper nästa bok?

Det händer att jag ger ut en ny bok. Jag kommer även att då och då skicka ut nyhetsbrev och berätta  om när dessa är på gång. Kanske bjuda på en novell eller tipsa om några aktuella inlägg på bloggen ifall du inte hänger här varje dag. Kort sagt, lämna din mejladress om du vill hålla dig uppdaterad om mitt författarskap.