Om jag hade 500 miljoner skulle jag startat en e-bokhandel

Ok, här kommer receptet på hur man startar en e-bokhandel som kan ta 50% av eboksmarknaden och samtidigt öka den med några tusen procent. Tyvärr kräver den lite kapital. Säkert en halv miljard i alla fall.

1. Hitta en bra läsplatta (typ Barnes & Nobles All-New Nook), som du kan köpa in för under 100 dollar. Jag har ingen aning om vad den kostar att tillverka men rimligen bör de inte sälja den under inköpspris åtminstone.

2. Sälj läsplattor för 99 kr/st
Jaha, vad är haken? Jo, samtidigt binder sig köparen till din eboksklubb i 24 månader och får varje månad betala 99 kr för att kunna ladda ner månadens bok. Däremot kan de direkt ladda ner den första boken till sin platta (kanske välja bland alla titlar du har i din bokhandel).

3. Starta en eboksklubb
Varje månad har du en huvudbok och ett par alternativ att välja mellan ifall medlemmen redan läst boken eller bara tycker att den är skit. Övertyga förlagen om att det är en god idé att låta dig sälja boken för 99 kr, trots att F-priset bara är 40 kr.

4. Bygg en kundstock
Med din halva miljard ska du nu ragga kunder. Varje kund kostar dig förmodligen en tusenlapp att skaffa om du jobbar mycket på sociala medier inledningsvis. Kanske ännu mer. Då är läsplattan inräknad. För en halv miljard ska du alltså kunna köpa en halv miljon kunder. Som då ger dig en årsomsättning på en halv miljard ungefär.

5. Sälj mer till medlemmarna
Med en kundstock som redan laddar ner en ny bok varje månad är nu utmaningen att sälja en extra bok till dem. Exempelvis genom att släppa nyheter som pre-release i samarbete med olika förlag. Gör boken tillgänglig två veckor innan den kommer i print. Här kanske du kan ta mer betalt? Du kan också erbjuda dem att uppgradera till ett paket som kostar 169 kr/månad men då ger tillgång till en extra bok varje månad ur utbudet.

6. Fortsätt sälja läsplattor för 99 kr/st
Använd en del av din vinst till att fortsätta köpa ännu fler kunder. Målet ska vara en miljon abonnenter och därefter att behålla den kundstocken. Då ska du lätt kunna sälja eböcker för drygt en miljard varje år. När du har en miljon kunder kommer du också att kunna pressa priset på de inköpta böckerna eftersom den bok som väljs ut sannolikt kommer att sälja i ett par hundra tusen exemplar den månaden. Vilket förlag (eller författare) tackar nej till möjligheten (teoretiskt) att sälja en miljon böcker på en vecka? Även om ditt F-pris sjunker till 20 kr?

Okej, frågor på det? Någon som vill sätta in en halv miljard på mitt konto för att testa om teorin fungerar i praktiken?

5 thoughts on “Om jag hade 500 miljoner skulle jag startat en e-bokhandel”

 1. Gabriella Sara Åkesdotter
   · 

  Skulle jag sätta in en halv miljard på ditt konto skulle jag allt vara delägare;)… men idén är riktigt bra. Man måste också få ner kostnaden för tillverkningen av e-böckerna. Nu när produktionen domineras av ett fåtal aktörer kan dessa få bestämma prislappen… 

 2. Sölve Dahlgren
   · 

  Okej, för en halv miljard kan du få 10% av mitt företag… 🙂
  (Såg Dragon’s Den på TV8 igår…)

  Priserna på ebokläsare lär sjunka när volymerna ökar, men jag tror inte att volymerna kan öka tillräckligt snabbt utan subventioner, likt dem som använts på mobiltelefoner, bredbandsmodem, tv-boxar etc…

 3. Gabriella Sara Åkesdotter
   · 

  Hade jag de pengarna, så kan jag ju sno din idé och få 100 % 😉

  Håller med, man behöver pusha på e-boksläsandet en del. Många har fördomar och tror att det är jobbigt att läsa. Jag känner mig lite som en ambassadör för e-böckerna och visar gärna upp dem på min Kindle (synd att de inte kör epub). De flesta verkar ändra sig om svårigheterna att läsa.

  Jag tror att priserna på e-böcker behöver gå ner också. Ingen vill betala lika mycket eller mer för en e-bok som en tryckt bok. Och det går att ta fram dessa mycket billigare än t ex e-lib. Det vet jag.

 4. Sölve Dahlgren
   · 

  Hm, fast det är copyright på min blogg. 🙂

  Bara jag får vara månadens bok när du nått en miljon abonnenter så blir jag nöjd…

  Elib kommer att ändra sin prismodell i höst/vinter från fast summa till procentsats. Det kommer att göra det möjligt att sälja extremt billigt, vilket kan främja t ex noveller som idag knappt går att sälja under typ 25-30 kronor. Har dock inte fått info om vilken procentsats det kommer att hamna på.

  En anledning till att Amazon har ett utbud av billiga böcker är ju att de tar 30%. Sen har vi ju den statliga momsen också som spökar, 25% för digitalt förmedlade böcker vs 6% för fysiskt distributerade.

 5. Gabriella Sara Åkesdotter
   · 

  Jaså, bra med elib eftersom de på ett sätt styr prisbilden på eböcker. Har inte riktigt koll vad som är på gång där eftersom vi valde att producera våra själva istället för att anlita dem. Detta just på grund av priset. 

  Håller med om att bokmomsen är ett av problemen. Hoppas att opinionen ska påverka tillräckligt så vi får samma nivå på både tryckta och digitala.

  Jag ser fram emot försöket med digitala pliktex på KB även om det, i dagsläget, diskriminerar mindre producenter av e-böcker.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*