En satsning på mobilen som e-boksläsare kan ge snabbare genombrott

Vad behövs för att e-böckerna ska få ett riktigt genombrott i Sverige? En e-bokläsare för under 1000-lappen eller en riktigt bra e-boksapp för mobiltelefoner? Själv är jag osäker men förmodligen kommer vi att behöva båda.

Joakim Jardenberg menade en gång i en diskussion att e-bokläsare är dödfödda och så gott som all läsning av böcker kommer att ske på mobilen (eller numera kanske iPad och liknande surf/läsplattor). I takt med nya mer användarvänliga mobiler så kanske han är på väg att få rätt, exempelvis skriver Teleread på det spåret.

Det tog tid innan jag installerade någon e-bokläsarapplikation på min mobil (HTC Hero med Android 2.1). De flesta verkar rekommendera Aldiko eller FBReader och den sistnämnda har jag nu laddat ner och testkört lite grann. Har bara läst några korta faktaböcker så här långt men jag får väl testa att ladda ner någon svensk bok snart.
Jag är inte så tilltalad av att låsa in mig som man gör med exempelvis Amazons Kindle. Några problem jag sett hittills med e-boksappar:

1) Saknas kopplingar till svenska nätbutiker för att köpa böcker med riktigt få klick.

2) Man kan inte läsa e-böcker som lånas på bibliotek eftersom e-boksapparna inte stödjer Adobes DRM-skyddade format (som är det som används för tidsbegränsade e-böcker som man lånar på biblioteket)

3) Det blir väldigt lite text på varje “sida” och mycket bläddring. Kanske är det bara en vanesak.

När man sedan surfar in på de två stora försäljarna av böcker i Sverige: Adlibris och Bokus då hittar man inte en rad (okej, på Bokus finns faktiskt några ord i en mening) om att och hur man kan läsa e-böcker i mobilen.

På Elibs hemsida finns det i alla fall några frågor under “frågor och svar” kring att läsa e-böcker på mobiltelefoner. Men man kan tycka att nätbokhandlarna borde lyfta fram det tydligare – om inte annat för att det är ytterligare ett argument till förlagen att använda sig av Epub med vattenmärkning istället för krångliga DRM-varianter. Dessutom måste det ju vara enklare att kunna sälja e-böcker när folk redan äger en e-bokläsare – mobiltelefonen!

Inte minst för att nå målgruppen ungdomar. Handen på hjärtat – hur många 15-åringar tror du köper och använder en läsplatta idag? Och då menar jag inte surf/läsplattor med iPhone-OS eller Android eftersom dessa använder appar (som saknar stöd för Adobes DRM-skydd som används av Elib för biblioteksböcker) utan dedikerade läsplattor som Sony Reader eller något av de fabrikat som säljs på Bokus och Adlibris (är det inte lite anmärkningsvärt att ingen av dem har ett erbjudande om läsplattor på startsidan förresten?).

Just nu är priserna utan tvekan för höga. Från 1995 kr verkar vara prisnivån – den billigaste på Prisjakt, i skrivande stund, kostar 1777 kr.
Även om det finns tecken på att det dyker upp fler läs/surfplattor med priser på 100-150 dollar (ca 700-1200 kr) efter att Amazon sänkte priset på Kindle till 139 dollar så är det nog ändå så att de mindre flitiga bokläsarna inte kommer att köpa en läsplatta. Däremot kan de nog tänka sig att ladda ner böcker i mobilen om det är enkelt och billigt. Betalvana finns ju faktiskt när det gäller mobiltelefonen där man förundras över att folk är beredda att betala 20 kr för en ringsignal eller bakgrundsbild – samtidigt som de tycker att en film eller en bok ska kunna laddas ner gratis…

Är dock lite förvånad över att inte internetbokhandlare anammat mobilbranschens upplägg och säljer e-bokläsare med “abonnemang” för 1 kr. Typ “Köp en e-bokläsare för 1 kr” och sedan finstilt att man är tvungen att köpa en bok var fjärde vecka i 24 månader plus 49 kr/mån för själva läsaren…

Spontant tror jag nämligen ändå att det finns en marknad för e-bokläsare med större skärm än mobilen erbjuder. Men de måste bli billigare.

Har du några erfarenheter av läsplattor eller att läsa böcker i mobilen?

Tidigare har bland annat Daniel Åberg skrivit på samma tema i samband med att Bokus och Adlibris släppte sina läsplattor. Jag gjorde då en liten match mellan läsplatta och mobil – utan att egentligen själv ha testat.

5 thoughts on “En satsning på mobilen som e-boksläsare kan ge snabbare genombrott”

 1. Anna Ljungdahl
   · 

  Jag har köpt en läsplatta. Jag tyckte också att det var mycket pengar för något som man inte har haft någon möjlighet att testa innan, så jag köpte en begagnad på Blocket. Jag köpte en Sony Reader Touch Edition, eftersom jag ville ha möjlighet att göra markeringar direkt i texten, särskilt då när jag granskar mina egna texter. Detta visade sig vara ett utmärkt användningsområde. Jag kan läsa mina egna manus som om de vore färdiga böcker och samtidigt anteckna i dem. Okej, formatteringen blir inte den bästa, men det duger för syftet.
  Jag har lånat flera biblioteksböcker och läst på plattan och det fungerar också alldeles utmärkt. Strålande att kunna sitta i sommarstugan, starta datorn och vips ha en ny bok att läsa.
  Jag ser inte att e-böcker i mobiltelefonen kan ersätta läsplattan, men fungera som ett bra komplement. Jag har en e-boksläsare (Aldiko) i min Androidtelefon, men jag har inte provat den särskilt mycket än. Jag tycker själv att det finns för dåligt med information om hur man ska bära sig åt för att enkelt få ner en bok i telefonen. Men jag kan definitivt tänka mig att betala för ett snabbt och smidigt sätt att ladda ner en bok till min telefon. Det vore smidigt att ha till hands, eftersom man alltid har mobilen med sig. Läsplattan har jag inte alltid med mig, den är lite för stor för att dra runt i handväskan.

 2. Sölve Dahlgren
   · 

  Spännande erfarenheter. Det vore spännande om man kunde synka sin läsning oavsett apparat. Dvs på bussen läser jag i min bok på mobilen och sedan stänger jag ner den när jag ska stiga av. Hemma i soffan på kvällen tar jag fram läsplattan och kan fortsätta läsa samma bok på samma ställe som jag slutade på bussen. Men då krävs att boken befinner sig ”i molnet” eller åtminstone informationen om bokmärke och anteckningar kring en viss bok. En sådan app skulle vara intressant…

 3. iphone
   · 

  Det här var intressant. Man kanske skulle ta och prova på att köpa en begagnad platta och ge sig in i e-book världen. Intressant artikel 🙂

 4. Fredrik
   · 

  Det går bra. Köper du t ex en bok på kindle kan du läsa den på vilken kindle-läsare som helst. T ex kindle app i iPhone. Appen synkar vid start och kollar om du köpt nya böcker. Dessutom köps böcker med ett klick. Appen sparar din inloggning och tar kortuppgifter från itunes.

Kommentera

Your email address will not be published.

*